Autor: Informer.rs

11.03.2023.

06:10

Foto: Pixabay

Magazin

BAKINI UŠTIPCI! Dodajte čašicu ovoga da bi bili mekani, otkrivena tajna savršenog recepta

Sastojci:

300 gr brašna (meko T 400)
300 ml vode
1 kašika ulja
20 gr svežeg ili 1 kesica suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
ulje za prženje

Informer

Uštipci

Priprema:

Kvasac razmutiti u toploj vodi i pustiti da odstoji nekoliko minuta. U vodu spustiti umućeno jaje, naliti ulje, pa postepeno dodavati posoljeno brašno i mutiti ručnom mešalicom. Testo mutiti 15-ak minuta, prvo mutilicom, a kada se zgusne lupati varjačom. Izraditi ga da bude gusto, ali ne i tvrdo, taman toliko da teže pada, odnosno da klizi sa kašike. Testo pokriti čistom krpom i ostaviti 30-ak minuta da naraste.

Sipati ulje da pokrije za dva, tri prsta dno šerpe. Uzimati testo kašikom i spuštati ga u ulje, zagrejano na srednju temperaturi – ne sme biti ni prevruće ni nedovoljno ugrejano. Prže se uz okretanje sve do lepe zlatnožute boje sa obe strane. Uštipke vaditi rešetkastom kašikom na papirni ubrus.

Savet uz ovaj recept:

Uštipci će manje upijati masnoću ako u testo dodate pola čašice rakije. Da se ne bi lepilo, dobro je kašiku svaki put pre zahvatanja testa malo umočiti u ulje.