20.03.2023.

14:04

Foto: Shutterstock

Magazin

DETOKS sa PRVIM DANIMA PROLEĆA! Zeleno, volim te, zeleno! (RECEPTI)

Proleće je savršeno vreme za početak novog ciklusa zdrave ishrane i čišćenja organizma od toksina. Uključivanje zdravih namirnica poput svežeg povrća i voća, integralnih žitarica i mahunarki, kao i izbegavanje štetnih poput brze hrane i slatkiša pomoći će vam da poboljšate zdravlje i očistite organizam. Uz redovno vežbanje, zdrave navike i boravak u prirodi osetićete da ste puni energije i spremni za prolećnu sezonu.

Od borovnica do heljde

Sveže, zeleno lisnato povrće prvo je na spisku namirnica koje bi trebalo da uvrstite u ishranu u proleće. To uključuje spanać, kelj, blitvu, zelenu salatu i razni drugi zeleniš. Ovo povrće je bogato hlorofilom, koji ima sposobnost da čisti krv i pomaže jetri da izluči toksine. Takođe je bogato vitaminom C, koji ima antioksidativna svojstva i pomaže u jačanju imunosistema.

Informer

Proleće je kao stvoreno za salate i laganu hranu

Izađite na sunce

Redovno vežbajte jer fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju krvi i ubrzava proces izbacivanja toksina, dok uvođenje meditacije, joga vežbi ili masaže može da vam pomogne da se opustite i lakše izborite sa stresnim situacijama. Izbegavajte pušenje i izlaganje zagađenom vazduhu, koji dodatno opterećuju vaš organizam otrovima. Pokušajte da boravite u prirodi i da provodite vreme na otvorenom. To će vam pomoći da se opustite i poboljšate zdravlje.

Sveže voće i bobičasto voće (zamrznuto dok nije u sezoni) takođe su odlični dodaci vašoj prolećnoj ishrani. Jabuke, pomorandže, jagode, borovnice, maline i druge vrste voća bogate su antioksidansima, vlaknima i vitaminom C, što sve pomaže u poboljšanju vašeg zdravlja.

Pored voća i povrća, na prolećnom meniju bi trebalo da se nađu žitarice i mahunarke. Ove namirnice bogate su vlaknima i proteinima, što će pomoći u poboljšanju vaše probave i održavanju energije tokom dana. Integralne žitarice, kao što su smeđi pirinač, kinoa i heljda, bogate su hranljivim materijama i pomažu u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.

Ne zaboravite na tečnost

Važno je, takođe, da pijete dovoljno vode tokom celog dana. Voda pomaže u čišćenju organizma od toksina i sprečavanju dehidracije. Osim vode, možete piti i biljne čajeve poput čaja od đumbira ili zelenog čaja, koji takođe imaju antioksidativna svojstva.

Informer

Voda i biljni čajevi pomažu u čišćenju organizma od toksina

Osim uključivanja zdravih namirnica u prolećnu ishranu, takođe bi trebalo da pokušate da izbegavate namirnice koje mogu da opterete vaš organizam i pogoršaju zdravstveno stanje. To uključuje teške i masne obroke, prženu i brzu hranu, slatkiše, gazirana pića, alkohol i kofein. Ove namirnice su teške za probavu i mogu da dovedu do neželjenih kilograma, umora i nedostatka energije.

Informer

Prolećni smuti

Prolećni smuti

Sastojci: šolja zelenog čaja, šolja svežeg korijandera ili peršuna, šolja mladog kelja ili bebi-spanaća, šolja naseckanog krastavca, šolja ananasa, sok od jednog limuna, kašika narendanog svežeg đumbira, pola avokada
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender, pa izmiksajte do fine teksture. Pijte ujutro na prazan stomak.

Informer

Šarena salata s kinoom

Šarena salata s kinoom

Sastojci: maslinovo ulje, šolja i po kinoe, tri šolje vode, dva veća avokada, veći krastavac, veća šaka spanaća ili rukole, šolja čeri paradajza ili mešavina paradajza i paprike, sok od pola limuna, so, biber, peršun
Priprema:
Kinou dobro isprati, staviti u činiju, naliti vodom da ogrezne, pa ostaviti da odstoji desetak minuta. Potom ocediti, prebaciti u šerpu, naliti sa tri šolje vode, posoliti i kuvati na jakoj vatri dok ne počne da ključa. Smanjiti vatru, poklopiti i lagano krčkati još 15 minuta, da kinoa upije svu tečnost. U međuvremenu očistiti i iseckati krastavac, paradajz i avokado, te staviti u adekvatnu činiju za salatu zajedno sa spanaćem. Dodati oceđenu i prohlađenu kinou, so, biber, peršun, ulje i sok od limuna, promešati i poslužiti.

Informer

Čorba od tikvica

Čorba od tikvica

Sastojci: 2 veze mladog luka, beli deo, 2 tikvice, oko 700 g, 50 g putera, kašika brašna, 1-1,5 l vode ili bujona, so, biber, beli luk u prahu, muskatni orah, 2 žumanca, 1 dl kiselog mleka, vezica mirođije
Priprema:
Oljuštite tikvice, izvadite im sredinu i sačuvajte, a ostalo iseckajte na kockice. Na puteru izdinstajte luk i sredinu tikvica sa kašičicom soli dok ne omekšaju. Dodajte punu kašiku brašna i propržite zajedno. Nalijte vodom ili bujonom, kad provri dodajte seckane tikvice i kuvajte na slaboj vatri, polupoklopljeno, dok tikvice ne postanu skroz meke. Začinite, sklonite s vatre, pa dodajte kiselo mleko razmućeno s dva žumanca i jednu vezu sitno seckane mirođije. Služite sa kiselim mlekom ili pavlakom i prepečenim hlebom.