Foto: Foto: Shutterstock
Magazin
RIŽOTO SA PEČURKAMA I BELIM VINOM! Iskusni kuvari otkrivaju tajnu čarobnog ukusa!
Sastojci:
400 g riže (arborio ili risotto) Informer
500 g pečuraka
1 crni luk
2 čena belog luka
100 ml belog vina
1 litar povrtnog ili pilećeg bujona
50 g parmezana
2 kašike maslaca
Maslinovo ulje
So i biber
Priprema:
Operite pečurke i iseckajte ih na tanke listiće. Crni luk iseckajte na sitno, a beli luk sitno naseckajte ili izgnječite. U dubljoj tiganju zagrejte malo maslinovog ulja, dodajte crni luk i propržite ga dok ne omekša. Dodajte beli luk i pržite nekoliko sekundi.
Dodajte pečurke i pržite ih dok ne omekšaju i ne puste vodu. Povremeno mešajte. Kada ispari voda, dodajte belo vino i ostavite da ispari.
Dodajte rižu i mešajte dok ne postane staklasta. Postepeno dodajte bujon, oko 100 ml po 100 ml, uz konstantno mešanje. Kada riža upije bujon, dodajte još i tako nastavite dok ne potrošite sav bujon. Sklonite rižoto sa vatre, dodajte maslac i parmezan, i dobro promešajte. Začinite solju i biberom po ukusu.
Ostavite rižoto poklopljen da odstoji oko 5 minuta, a zatim poslužite toplo. Ukoliko želite, pospite ga još sa malo parmezana pre posluživanja.