Foto: Shutterstock
Magazin
UKUSNA VEČERA! Fokača s koprivom i parmezanom
Za testo:
550 g glatkog brašna Informer
kocka svežeg kvasca
kašika šećera
kašika soli
350 ml tople vode
Za fil:
dve kašike maslinovog ulja
100 g koprive
nekoliko čenova belog luka
100 g parmezana
nekoliko kuglica mocarele
krupna so
maslinovo ulje za premaz
Priprema:
Razmutite kvasac, dodajte kašiku šećera i prelijte s 150 ml tople vode. Ostavite sa strane oko 10 minuta. Dok kvasac bubri, pripremite brašno i so.
Brašnu dodajte kvasac, ostatak vode i dve kašike maslinovog ulja. Mesite testo najmanje 10 minuta, pa ga pokrijte folijom i ostavite na toplom da bi se udvostručilo. U međuvremenu pripremite koprive. Na malo maslinovog ulja kratko propržite beli luk, pa dodajte naseckane listove mlade koprive. Ostavite ih da se ohlade.
Testo prebacite na pleh i rukama raširite na veličinu pleha. Premažite maslinovim uljem, pokrijte krpom i ostavite još 20 minuta. Pospite je krupnom solju i komadićima parmezana.
Po testu napravite nekoliko udubljenja i u njih stavite malo koprive i po jednu kuglicu mocarele. Pecite fokaču oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.