Foto:
Magazin
KNEDLE SA ŠLJIVAMA! Poslastica iz starinskih kuvara
Knedle koje se prave sa dodatkom kuvanog krompira, punjene šljivama (ili kajsijama) ukusne su i mirišu na vanil-šećer. Srpska kuhinja ih je nasledila iz austrougarske kulinarske tradicije, a knedle se u Vojvodini nazivaju - gomboce.
Informer
Priprema
Krompir skuvajte, ocedite. Kada se prohladi, izgnječite ga viljuškom.
Dodajte cela jaja, dve kašike ulja i so i sve promešajte. Postepeno dodajte brašno i umesite testo.
Šljive zasecite do polovine, pa u svaku stavite malo šećera i cimeta.
Od dobijenog testa otkidajte komade i na dlanu oblikujte pljosnati krug. U svaki krug stavite šljivu. (Mogu se koristiti i zamrznute šljive)
Knedle stavite u lonac u kom ste prethodno zagrejali vodu sa dve kašike ulja. (Knedle stavite u vodu kada ona provri)
Kuvajte ih 20 minuta, dok ne splivaju na površinu.
Ispržite prezle na tihoj vatri i u njih dodajte šećer. Knedle izvadite iz vode i ostavite da se ocede.
Kada se prohlade uvaljajte ih u prezle koje ste prethodno ispržili na tihoj vatri. U prezle se dodaje šećer.
Svaka knedla se uvalja u prezle pomešane sa šećerom.