26.06.2023.

19:08 >> 19:10

Foto: Shutterstock

Magazin

OVO JE NAJTRAŽENIJE JELO NA INTERNETU Isprobajte naš FANTASTIČAN recept

"Paneer" je popularni indijski sveži sir koji se koristi u mnogim tradicionalnim jelima. Poznat po svojoj svežini i nežnoj teksturi, koja se topi u ustima, dobar je dodatak skoro svakom jelu.

Sastojci:

6 šolja (oko 1,5 l) punomasnoga mleka
2 veća limuna, iscedite ih
malo soli

Priprema:

Informer

Paneer sir
  •  
  • Postavite cediljku preko posude kako biste uhvatili surutku. Prekrijte cediljku gazom ili kuhinjskom krpom kako bi sir mogao dobro da se ocedi. Nežno prelijte sir u cediljku i ostavite ga da se cedi od 30 do 40 minuta.
  •  
  • Ovaj proces uklanja viška surutke iz sira. Nakon što se sir dovoljno ocedio, nežno ga uklonite iz cediljke i stavite na ravnu površinu.
  •  
  • Oblikujte sir u željeni oblik – kvadrat, pravougaonik, krug. Ukoliko želite tvrđi "paneer", stavite ga pod opterećenje (npr. gore stavite težak tanjir) i ostavite tako sat-dva u frižideru.
  •  
  • Ukoliko želite da vam "paneer" bude mekši, onda nema potrebe da primenjujete prethodno navedeni korak, već ga možete koristiti odmah nakon ceđenja.

Šta sa sirom

E sad, sa ovim sirom, osim što je dovoljan sam po sebi, možete da pravite i brojna jela kao što su:

Informer

Paneer Tikka

Paneer Tikka: Ovo je jedno od najpopularnijih jela sa Paneerom. Kockice Paneera se mariniraju u začinima i jogurtu, a zatim se peku u rerni ili na roštilju. Ovo je ukusna i aromatična grickalica ili predjelo.

Informer

Paneer Butter Masala

Paneer Butter Masala: Ovo je klasično indijsko jelo koje se sastoji od kockica Paneera kuvanih u bogatom sosu od paradajza, putera, začina i pavlake. Servira se sa toplim naan hlebom ili pirinčem.

Informer

Palak Paneer

Palak Paneer: Ovo je jelo od spanaća i Paneera, gde se kockice Paneera kuvaju u gustoj sosu od spanaća sa začinima i pavlakom. Ovo je zdravo i hranljivo jelo koje se često servira uz roti (indijanski hleb) ili pirinač.

Informer

Shahi Paneer

Shahi Paneer: Shahi znači "kraljevski", pa je ovo jelo pravi gurmanski doživljaj. Kockice Paneera se kuvaju u kremastom sosu od orašastih plodova, začina i suvog voća. Ovo jelo je obično bogato i aromatično.

Informer

Paneer Biryani

Paneer Biryani: Biryani je tradicionalno indijsko jelo od začinjenog pirinča, povrća i mesa. Međutim, postoje i verzije sa Paneerom koje su veoma ukusne. Kockice Paneera se dodaju pirinču zajedno sa začinima i slojevito se kuvaju dok se ne dobije bogat i mirisan biryani.