Magazin
Napravite domaće slatko od smokava i uživajte u ukusima leta tokom cele godine
Slatko od smokava pravi se od celih, čvrstih smokava. Uz slatko od šljiva jedno je od najpopularnijih vrsta slatka.
Prilikom pripreme potrebno je da smokve potopite u krečnu vodu da bi ostale čvrste prilikom kuvanja.
Sastojci:
72 smokve
1 kilogram šećera
krečna voda
1 limun
Priprema:
Šećer preliti sa 1 čašom vode i špinovati ga.
Smokve očistiti i dok se ljušte, oljuštene stavljati u krečnu vodu.
Nakon toga ih dobro isprati i spuštati u špinovan šećer.
Smokve se kuvaju oko 30 minuta. Desetak minuta pred kraj kuvanja isecite 1 ceo limun na kolutove i staviti u slatko.
Sterilizovati tegle u rerni, pa u tople tegle sipati gotovo slatko.
Dobro zatvoriti i ostaviti na hladnom mestu. Ovako pripremljeno slatko može da stoji i do nekoliko godina.