• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

15.08.2023

13:14

Najbolji recept za slatko od šljiva! Kuva se malo duže, ali je ukus neverovatan!

Shutterstock

Recepti

Najbolji recept za slatko od šljiva! Kuva se malo duže, ali je ukus neverovatan!

Podeli vest

Prava domaća poslastica, po receptu naših baka, pravi se jednostavno ali je potrebno odvojiti malo vremena za njenu pripremu.

Slatko od šljiva je poslastica koja se pravi krajem leta, a u kojoj se uživa tokom cele godine.

Mirisno slatko, sa dodatom šipkom od vanile, pravile su naše bake. Slatko mnoge podseća na detinjstvo. ali asocira i na srpsku gostoljubivost. U našim krajevima gostima se uvek prvo služe slatko i voda. 

Ovo je najbolji recept za slatko od očišćenih, celih šljiva:

Sastojci:

1 kilogram očišćenih šljiva

1 kilogram šećera

1 veći limun

1 štapić vanile ili 2 kesice vanilin šećera

1 kašičica limuntusa

15 grama sode bikarbone

Foto: Shuterstock

 

 

Priprema:

Oljuštite šljive i izvadite im koštice

2 kašičice sode bikarbone rastvorite u 1.5 litar vode i u ovaj rastvor spuštajte šljive

U rastvoru šljive treba da odstoje najmanje 15 minuta, a najviše pola sata

Stavite šećer i šerpu, nalijte sa 2 čaše vode  da ogrezne i kuvajte šećer da vri

Kad provri sirup stavite limun isečen na kolutove, pa ga izvadite pre spuštanja šljiva

Spustite šljive u šerpu i kuvajte slatko bez mešanja, samo skidajte penu s vremena na vreme

Slatko se kuva oko 20 minuta do pola sata. Proverite da li je kuvano tako što ćete kašikom zahvatiti slatko iz šerpe. Ako sa kašike padaju dve tri kapi, znači da je slatko dovoljno zgusnuto i da je kuvano. 

Limun vratite u šerpu pred kraj kuvanja. Dodajte vanilu i lmuntus.

Sklonite šerpu sa vatre, pokrijte je mokrom krpom. Neka ostane da se hladi do sutradan.

Kada se ohladi, spijate slatko u tegle. 

 

 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set