03.09.2023.

14:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Recepti za nikad bolju zimnicu! Paprika na 3 načina za svačija nepca

Paprika je prijatelj kardiovaskularnog sistema, budući da pomaže snižavanju krvnog pritiska. Bogata je vitaminima A i C, kao i antioksidansima, a preporučuje se obolelima od katarakte, bronhijalne astme i osteoartritisa. U ovo doba godine crvena paprika (koja obiluje likopenom) kupuje se na džakove kako bi se spremali ajvar, pinđur, ljutenica.

Ajvar sa šargarepom

Sastojci: 6 kg crvene paprike, 1 kg patlidžana, 1 kg paradajza, 1 kg šargarepe, ulje (750 ml), kašika šećera, konzervans, so.
Priprema:
Na roštilju ili u rerni ispeći dobro oprane i osušene paprike, patlidžan, paradajz i šargarepu. Pečeno povrće oljuštiti, pa samleti. Dodati trećinu ulja i staviti da se prži na srednjoj temperaturi. Dužinu prženja odrediti prema tome koliko je tečnosti koju povrće pušta. Povremeno mešati, a posle pola sata dodati još jednu trećinu ulja i posle toga pratiti do kraja, mešajući bez prestanka. Pred sam kraj prženja, kad kašika već počne da ostavlja prve tragove na dnu, posoliti i dodati konzervans, ostatak ulja i šećer.

Informer

Aromatični pinđur

Aromatični pinđur

Sastojci: 3 kg crvene slatke paprike, 2 kg paradajza, 1 kg patlidžana, 2-3 čena belog luka, 3-4 glavice crnog luka, veza peršuna, veza celera, so, ulje, sirće.
Priprema:
Papriku ispeći, oljuštiti i iseći na deblje trake ili rezance. Paradajz ispeći ili skuvati, oljuštiti od kožice, ispasirati i dodati u paprike. Na ulju izdinstati dve do tri glavice crnog luka, dodati paprike i paradajz i kuvati do željene gustine. Na kraju dodati krupnije iseckan beli luk, sirće, celer, peršun i so. Kratko promešati i sipati u tegle. Savet plus: Neko dodaje šećer za slatkast ukus, a sirće će vam ugušiti pinđur ako ga niste dobro ukuvali ili ako je vodenast. Zanimljiva varijanta je dodavanje pinjola.

Informer

Paprena ljutenica

Paprena ljutenica

Sastojci: 4 kg patlidžana, 4 kg crvenih mesnatih paprika, 3-10 malih ljutih papričica, 0,5 l ulja, 120 g šećera, 300 ml jabukovog sirćeta, glavica belog luka, so.
Priprema:
Oljuštite patlidžane i stavite ih u vrelu vodu da se kratko blanširaju. Ocedite ih, isecite na štapiće, a paprike i ljute papričice operite i dobro obrišite. Na rešetki rerne zagrejanoj na 220 stepeni ispecite paprike i ljute papričice povremeno ih okrećući. Pečene paprike ostavite da se potpare, pa ih oljuštite, očistite od semena i isecite na trake. U šerpi zagrejte polovinu ulja i na njemu pržite patlidžan dok ne omekša, a onda dodajte paprike. Pržite uz mešanje, pa dodajte šećer, sirće, iseckan beli luk i so. Kuvajte na tihoj vatri još pola sata, vruće razlijte u tegle i stavite na pola sata u rernu zagrejanu na 80 stepeni. Kada ih izvadite, prelijte ljutenicu preostalim uljem, dobro zatvorite i ohladite. Savet plus: Ljutina zavisi od ljutih papričica koje stavljate, bolji ukus daju male crvene čili papričice od zelenih feferona.