Autor: Informer.rs

04.10.2023.

16:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Ovo je najbolji recept za juneći gulaš! Napravite raskošan ručak koji će vam ulepšati dan!

Da biste napravili odličan juneći gulaš, potrebno je da pažljivo odaberete meso, a zatim i da sledite sve korake u pripremi, po savetima profesionalnih kuvara. 

Sastojci:

1 kg junećeg vrata ili plećke

100 grama svinjske masti

500 g crnog luka

3 čena belog luka

3 lista lorbera

3 šargarepe

so

biber

kašičica mlevene paprike

300 ml crnog vina

2 kockice crne čokolade za kuvanje

Informer

Priprema:

Isecite juneće meso na krupnije kocke, šargarepu očistite i izrendajte, a crni luk očistite i sitno iseckajte. Nemojte stavljati luk u blender ili aparat za seckanje, jer će izgubiti karakterističan miris i gulaš neće biti ukusan.

U šerpu sipajte mast, pa kad se mast istopi, spustite meso i kratko ga propržite.

Izvadite meso iz šerpe, dodajte sitno iseckan crni luk i dinstajte ga na srednje jakoj temperaturi; luk bi trebalo da dobije zlatnožutu boju, ali ne i da skroz potamni.

Vratite meso u šerpu i dinstajte dok tečnost sasvim ne ispari. Tad dodajte izrendanu šargarepu, očišćen i iseckan beli luk, sipajte vino, kao i začine - so, biber, lorber i mlevenu papriku i ostavite gulaš da se krčka.

Kad tečnost ispari, dodajte čokoladu za kuvanje, dobro promešajte i ostavite da se čokolada rastopi.

Po želji, u gulaš možete da dodate ljutu papriku.

Služite uz pire-krompir ili barenu testeninu.