Autor: Informer.rs

17.10.2023.

14:07

Foto: Shutterstock

Magazin

Isprobajte tartar biftek! Čuveno jelo od živog mesa je specijalitet sa dugom tradicijom

Kada se dobro spremi, tartar biftek je gastronomska poslastica. Njegovo poreklo vezuje se za Sibir i narod Tatara, koji su spremali sveže goveđe i konjsko meso sa začinima.

S obzirom da u srednjem veku nije bilo frižidera, a Tartari su bili nomadski narod koji se stalno kretao po širokim stepama, nije bilo lako održati meso, a da se ne pokvari. Često nisu bili u prilici ni da ga ispeku, pa su se dosetili da sveže meso usitne i pomešaju sa začinima. 

Vremenom je recept za tartar biftek usavršavan, posebno u Rusiji. Danas svaki bolji restoran u svetu ima svoj recept za ovaj biftek, a od načina na koji kuvar ume da napravi pikantan mesni namaz, možete proceniti i kvalitet kuhinje.

Tartar biftek možete napraviti kod kuće i obradovati goste neobičnim ukusom koji se dugo pamti.

Sastojci:

300-400 g bifteka

0,2 dl ulja

1 žumance

½ glavice crnog luka

sok od ½ limuna

kašičica senfa

kašičica kečapa

6 zrna kapra

5-6 kornišona

2 čena belog luka

ljuta papričica, po ukusu

pola kašičice vorčester sosa

ljuta papričica po ukusu

so i biber

0,2 dl konjaka

Informer

Priprema:

Najbolje je da dok pripremate tartar biftek proveravate njegov ukus i dozirate sastojke po želji. Neke od sastojaka možete ukloniti a neke možete i dodati, sve po vašem ukusu.

Najpre treba kupiti svež biftek i sitno ga iseckati na uske tračice. Pomešati ga sa malo soli i ulja i ostaviti da se marinira preko noći u frižideru.

Svi sastojci treba da budu sitno iseckani.

Kada je smesa za biftek gotova, proverite ukus i ako je sve u redu, stavite tatar biftek u kalup da se napravi forma, pa ga stavite na veliki tanjir i aranžirajte peršunom, lukom, kaprom, paradajzom.

Možete da stavite jedno žumance na vrh, kao i krupnije mleveni biber, kako se često čini u svetskim kuhinjama.

Tartar biftek se najčešće jede kao predjelo namazan na prepečen hleb ili dvopek sa maslacem. Pije se crveno vino, odgovara mu Merlot ili naš Vranac.