11.01.2024.

14:30

Foto: pexels.com

Magazin

Pun ukus nutele, čokolade i lešnika! Raskošna nugat torta savršena poslastica za ljubitelje slatkiša

Meke kore, raskošan fil i ne tako komplikovana priprema su dobitna kombincija, a ova torta sadrži i svačije omiljene sastojke. Pomešajte nutelu, čokoladu, napolitanke i lešnike i napravite jednu od najlepših čokoladnih torti. 

Sastojci:

Za kore:

10 jaja

10 kašika šećera

6 kašike brašna

4 kašike kakaoa

200 ml ulja

300 ml mleka

Informer

 

Za fil: 

700 ml mleka

120 g skroba

200 g šećera

150 g čokolade

100 g pečenih lešnika

100 g napolitanki od lešnika

250 g margarina

200 ml slatke pavlake

300 g nutele

Informer

 

Priprema: 

Pomešajte skrob i šećer, pa sipajte 300 ml mleka i promešajte tako da nema grudvica. Preostalo mleko sipajte u šerpu i kada krene da ključa sipajte smesu sa skrobom. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprastano mešanje. Na kraju dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne otopi, opet uz neprestano mešanje. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi.

Umutite ohlađeni fil, pa dodajte umućeni margarin. Sjedinite mikserom, pa dodajte umućenu slatku pavlaku. Lepo umutite i dodajte nutelu, izblendirani lešnik i napolitanke. Sve dobro promešajte.  

Odvojite žumanca od belanaca, pa kratko umutite belanca (5 komada), onda postepeno dodajte šećer (5 kašika) i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim postepeno dodajte žumanca (5 komada) i nastavite da mutite. Sipajte ulje i sjedinite mikserom, pa dodajte prosejano brašno (3 kašike) i kakao (2 kašike). Lagano umešajte i onda sipajte u pleh obložen pek papirom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još jednu koru. Kada se kore ohlade presecite svaku na 2 dela, tako da dobijete 4 kore.  Prvu koru premažite mlekom, pa filom, a zatim stavite drugu koru, premazati mlekom, pa filom. Preko ide treća kora koja se premazuje mlekom, pa filom, a onda i četvrta kora. Zatim celu tortu premažite filom.