20.02.2024.

13:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Domaća zeljanica na bakin način! Starinski recept za pitu koja je gotova za tili čas

Zeljanicu mnogi smatraju kraljicom među pitama, a od celog Balkana posebno je omiljena u Srbiji i Bosni i svaka domaćica ima svoje male tajne kako je pravi. Iako su se nekada razvijale domaće kore, pripremljena i sa gotovim korama biće podjednako ukusna. 

Ovaj tradicionalni recept olakšaće vam pripremu, gotova je za sat vremena, a vaši ukućani će uživati u svakom zalogaju.

Informer

 

Sastojci:

600 g kora za pitu

250 g svežeg sira

300 g spanaća

4 jajeta

300 ml kisele pavlake

2 kašike kukuruznog brašna

malo soli

3 kašike ulja

Informer

 

Priprema:

Spanać operite i očistite, pa ga nasecite na sitno i posolite. Stavite ga u dublju činiju, dodajte mu usitnjeni sir, kiselu pavlaku, celo jaje, brašno i ulje. Sve dobro izmešajte, pa ukoliko ima potrebe dodajte još soli. Tepsiju za pečenje malo pouljite, stavite tri kore, pa ih poprskajte sa malo ulja. Ravnomerno rasporedite 3 kašike nadeva, ponovo stavite tri kore, poprskajte ulje, pa rasporedite fil. Postupak ponavljate dok ne utrošite sav materijal. Poslednje bi trebalo da budu dve kore, koje pre pečenja poprksajte sa malo ulja. Stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite oko sat vremena. Kada je pita pečena izvadite iz rerne, pa je pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se ohladi. Secite na kocke i služite uz jogurt ili kiselo mleko.