21.03.2024.

13:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Napravite kilogram domaćeg feta sira za samo 250 dinara! Uštedećete 650, a ukus će biti fantastičan

Sastojci:

2l mleka

1 kašika jogurta

2 kašike sirila pola kašičice soli

Za surutku:

5 kašika soli na pola litra surutke

Informer

Priprema:

Zagrejte mleko do 30 stepeni, povremeno mešajući da se ravnomerno ugreje. Uklonite s ringle, dodajte jogurt razblažen s kašikom mleka, promešajte dobro, poklopite i ostavite jedan sat na sobnoj temperaturi.

Dodajte sirilo, promešajte i ostavite na sobnoj temperaturi preko noći. Ujutru isecite usireno mleko na kockice, ostavite da stoji petnaestak minuta, pa procedite kroz gazu i ostavite da otkaplje dva do četiri sata. Surutku sačuvajte.

Zatim premestite na hladno mesto, a sutradan odmotajte sir i u činiji ga izmešajte sa pola kašičice soli.

Svaka domaćica dobro zna kolika je cena kupovne fete po prodavnicama. Mi smo napravili malo istraživanje pa smo uporedili cenu u marketima sa cenom sastojaka koji vam trebaju da napravite sami ovaj sir kod kuće. Cena kupovne fete se kreće oko 900 dinara po kilogramu, dok će vam za domaću fetu trebati svega 250 dinara za kilogram. 

Feta sir možete samostalno služiti uz masline i neki suhomesnati delikates, ali i napraviti raznorazna jela kao što je čuveno grčko predjelo Bujurdi, čiji je glavni sastojak upravo feta sir. Recept za ovo jelo možete pročitati OVDE.