• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.01.2024

11:30

Istraživanje otkrilo kako jogurt utiče na imunitet! Ovo će vas iznenaditi

Shuterstock

Zdravlje

Istraživanje otkrilo kako jogurt utiče na imunitet! Ovo će vas iznenaditi

Podeli vest

Istraživanje je otkrilo da probiotici u proizvodima od jogurta mogu da smanje upalu i da ojačaju imuno sistem.

Mnogi ljudi konzumiraju jogurt jer su svesni njegovih prednosti - visokog sadržaja kalcijuma, probiotika i  proteina. Jogurt takođe pijemo kada želimo nešto zdravo, što će nas zasititi. 

Ali, postoji i zabrinutosti u vezi sa mlečnim jogurtom. Naime, smatra se da izaziva upalu u telu, što može dovesti do nekih infekcija, bolesti i poremećaja.

Ipak, poslednje istraživanje tvrdi suprotno -otkriveno je da probiotici u proizvodima od jogurta zapravo mogu da smanje upalu i da ojačaju imunološki sistem.

Foto: Shuterstock

 

 

 Naime, dva istraživača koji su sproveli univerzitetsku studiju otkrili su da molekuli probiotika u kefiru (tečnom napitku koji je veoma sličan jogurtu) značajno smanjuju nivo zaraženosti određenim agensom.

U sledećoj studiji, naučnici su otkrili da su isti molekuli delovali i kao protivupalna sila protiv nekih modela virusnih bolesti.

Foto: Shuterstock

 

 

 - Naše istraživanje po prvi put baca svetlo na mehanizam pomoću kojeg probiotici fermentisani mlekom mogu da zaštite od patogenih infekcija i pomognu imunološkom sistemu - rekao je profesor Raz Jelinek, potpredsednik za istraživanje i razvoj na Univerzitetu "Ben Gurion" u Negevu.

Ovo će verovatno dovesti do novih istraživanja za bolje razumevanje, ali u međuvremenu, nalazi ove studije mogli bi da budu još jedan razlog više za konzumiranje jogurta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija