03.04.2024.

08:50

Foto: Shuterstock

Magazin

Ovaj domaći specijalitet je proglašen za najgore srpsko jelo! Vojvođani ga obožavaju, a sprema se vrlo lako

Kao najgora jela pored rezanaca sa makom našle su se pihtije, leskovačka kavurma, popara, lenja pita, fiš paprikaš, srpska salata, proja, duvan čvarci i makovnjača.

Možda su rezanci sa makom su najgore ocenjeno srpsko jelo na "Taste Atlas", ali to ne znači da ovaj vojvođanski klasik nema posebno mesto u našim gurmanskim srcima.

Recept za rezance sa makom

Sigurno ćete naći razne varijacije recepta za rezance sa makom, ali za ovaj kažu da je najlepši.

Informer

 

Potrebno je:

Umesiti glatko testo od:

- 200 gr brašna ( poluoštro tip 400 )

- 2 jaja

- malo soli (pola kafene kašičice)

Priprema: 

Testo mesiti deset minuta (dobićete čvršće testo). Umotati ga u providnu foliju i ostaviti ga 10-15 minuta. Posuti radnu površinu brašnom i oklagijom razvijati koru. Tegliti od sredine ka krajevima. Po potrebi dodavati još malo brašna da se testo ne bi lepilo za oklagiju. Ostaviti razvijeno testo da se malo prosusi ( nekih 30 minuta) pa iseći rezance. Staviti vodu da vri, dodati jednu kašicicu soli i 2-3 kašike ulja. Spustiti rezance, kada isplivaju, kuvati ih još dva minuta. Procediti ih i preliti hladnom vodom.

Informer

 

Nadev od maka:

200 gr maka, 150 gr šećera, 1 dl mleka, 50 gr butera prokuvati nekih 10 minuta. Malo ih prohladiti i pomešati sa domaćim rezancima.