Magazin
Ovaj domaći specijalitet je proglašen za najgore srpsko jelo! Vojvođani ga obožavaju, a sprema se vrlo lako
Kao najgora jela pored rezanaca sa makom našle su se pihtije, leskovačka kavurma, popara, lenja pita, fiš paprikaš, srpska salata, proja, duvan čvarci i makovnjača.
Možda su rezanci sa makom su najgore ocenjeno srpsko jelo na "Taste Atlas", ali to ne znači da ovaj vojvođanski klasik nema posebno mesto u našim gurmanskim srcima.
Recept za rezance sa makom
Sigurno ćete naći razne varijacije recepta za rezance sa makom, ali za ovaj kažu da je najlepši.
Potrebno je:
Umesiti glatko testo od:
- 200 gr brašna ( poluoštro tip 400 )
- 2 jaja
- malo soli (pola kafene kašičice)
Priprema:
Testo mesiti deset minuta (dobićete čvršće testo). Umotati ga u providnu foliju i ostaviti ga 10-15 minuta. Posuti radnu površinu brašnom i oklagijom razvijati koru. Tegliti od sredine ka krajevima. Po potrebi dodavati još malo brašna da se testo ne bi lepilo za oklagiju. Ostaviti razvijeno testo da se malo prosusi ( nekih 30 minuta) pa iseći rezance. Staviti vodu da vri, dodati jednu kašicicu soli i 2-3 kašike ulja. Spustiti rezance, kada isplivaju, kuvati ih još dva minuta. Procediti ih i preliti hladnom vodom.
Nadev od maka:
200 gr maka, 150 gr šećera, 1 dl mleka, 50 gr butera prokuvati nekih 10 minuta. Malo ih prohladiti i pomešati sa domaćim rezancima.