14.05.2024.

19:00

Foto: Shuuterstock

Magazin

Starinski recept za padobrance! Jugoslovenske domaćice su ga znale napamet, a uspeće vam iz prve

Padobranci su starinski kolač od puslica koje su spojene kremom od čokolade. 

Mnogi u šali kažu da su ovi kolači preteča francuskih makaronsa, a recept za padobrance je imala svaka domaćica u bivšoj Jugoslaviji. Čak su se i mnoge komšinice uzmeđu sebe takmičile čiji će biti lepšeg oblika i ukusniji.

Nije poznato kako su kolačići dobili ovo neobično ime, ali najvažnije od svega je da njihov ukus vraća u neka stara i srećnija vremena. Napravite padobrance po starinskom receptu iskusnih domaćica i uživajte uz šoljicu kafe.

Informer

 

Sastojci:

Za puslice:

3 belanceta

300 g šećera

300 g mlevenih oraha

sok od limuna

Za fil:

3 žumanceta

3 kašike šećera u prahu

125 g putera

100 g čokolade za kuvanje

Informer

 

Priprema:

Belanca čvrsto umutite sa šećerom, a kada počne da se pravi sneg dodajte 2 kašike limunovog soka, pa još malo umutite tako da dobijete čvrst šlag. Na kraju pažljivo ručno umešajte mlevene orahe. Malom kašičicom ili pomoću šprica oblikujte manje loptice i ređajte puslice na podmazan pleh ili stavite papir za pečenje. Trudite se da budu što manje i da ostavite veći razmak između svake puslice, jer će u toku pečenja narasti. Pecite ih u rerni na 150 stepeni oko pola sata.Vodite računa da vam puslice ostanu što belje. Dok čekate da se puslice osuše pripremite fil. U činiji dobro umutite žumanca sa šećerom u prahu, pa dodajte omekšali puter i čokoladu koju ste otopili na pari. Ohlađene puslice filujte kremom i spajajte po dve, kao što se radi za vanilice. Potrebno je da padobranci malo odstoje pre služenja, da bi malo omekšali.