Foto: Shuterstock
Magazin
Ovaj italijanski sir je najopasniji sir na svetu! Nećete verovati šta se krije u njemu (VIDEO)
Posebnu vrstu ovčjeg sira tradicionalno proizvode pastiri na Sardiniji. Sirne muve polažu jajašca u pukotine koje nastaju u siru prilikom stajanja.
Crvi se izlegu i probijaju kroz sir davajući pritom proteine i višak masnoća. Kad je sir spreman, za konzumaciju je dovoljno samo razbiti vrh koji je netaknut crvima i zagrabiti kašikom.
Neki će pričekati da insekti napuste sir, a drugi će ga konzumirati zajedno sa crvima objašnjavajući kako upravo oni daju posebnu aromu.
Kažu da sir ima ukus koji podseća na mediteranske pašnjake, a njegov ukus ostaje u ustima satima.
Sir ne može da se kupi u slobodnoj prodaji, jer se smatra da je nehigijenski i loš za zdravlje. Ipak, lokalci na Sardiniji uživaju u ovom siru.
Informer
Zdravstveni stručnjaci ističu da bi crvi mogli da prežive u organima za varenje i da stvore mikro perforacije u crevima. Ali, navodno nijedan takav slučaj nije zabeležen.
Uprkos upozorenjima, avanturisti na Sardiniji uspevaju da pronađu sir Kaza Marza, i to "ispod tezge", kao i da uživaju u specifičnom ukusu ovog sira.