Foto: Shuterstock
Magazin
Napravite bolonjeze sos po receptu najpoznatijeg italijanskog kuvara! Tajna je u jednom sastojku (VIDEO)
Sos bolonjeze potiče iz italijanskog regiona Emilija-Romanja i poznat je širom sveta. Međutim, ovaj sos se često pravi pogrešno, sa previše paradajiza, ili servira sa špagetima.
Sos bolonjeze, naime, najbolje upijaju taljatele, a može da se koristi i prilikom pripreme lazanja.
Poznati kuvar Đenaro Kontaldo ovaj sos pravi od koncentrata paradajza, sa dodatkom crnog vina i naglašava da se on dugo kuva na laganoj vatri.
Informer
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje i maslac na tiganju, dodajte luk, celer, šargarepu i pančetu i dinstajte na laganoj vatri oko 10 minuta dok luk ne omekša.
Dodajte meso i dobro ga prodinstajte.
Pojačajte vatru, dodajte vino i pusti da ispari.
Pire od paradajza razredite sa 100 ml bistre pileće supe, pa ga umešajte u meso.
Smanjite vatru, pokrijte lonac poklopcem i kuvajte bolonjeze na laganoj vatri minimalno 2 sata, s vremena na vreme mešajući i dodajući preostalu pileću supu kako se sos ne bi isušio.
Sklonite sos sa vatre i poslužite bolonjeze uz sveže kuvane taljatele.