Foto: Shuterstock
Magazin
Spremite preukusan džem od maslačka! Obožavaće ga cela porodica, fantastičan za palačinke
Maslačak cveta u proleće, a ovaj cvet možete da koristite za pripremu džema, čaja, da ga dodajete u salatu.
Maslačak uvek berite na nekoj livadi, a mi vam predlažemo da od njega napravite džem. Sigurno ste nekada pravili džem od nekog voća, ali isprobajte i ovaj recept. Džem od maslačka je jednako ukusan i biće super namaz za palačinke.
Informer
Sastojci:
200 g maslačka
600 g šećera
500 ml vode
1/2 kašičice limunske kiseline
Recept za džem od maslačka:
Uberite maslačak i operite. Isecite žute latice i stavite u šerpu, pa prelijte vodom. Kuvajte dok ne krene da ključa, a zatim dodajte limunsku kiselinu i smanjite temperaturu na najmanju. Kuvajte pola sata, pa sklonite sa šporeta. Sklonite sa šporeta, pa poklopite i ostavite tako da stoji nekih sat vremena. Zatim procedite kroz gazu. Latice maslačka stavite u šerpu i dodajte šećer. Kuvajte dok se šećer ne istopi i sve vreme mešajte. Zatim kuvajte još pola sata bez mešanja. Gotov džem sipajte u sterilisanu teglu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.