• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

06.04.2024

11:30

Maslačak čini čuda za organizam! Imate ga u šumi i parku, a ne slutite koliko je koristan

Shuterstock

Zdravlje

Maslačak čini čuda za organizam! Imate ga u šumi i parku, a ne slutite koliko je koristan

Podeli vest

Sezona je popularne samonikle biljke, koja podstiče rad bubrega i jetre, smanjuje holesterol, jača krv, a pomaže i kod alergija.

Maslačak, prolećno blago

Maslačak je samonikla biljka, koja je bogata vitaminima A i C, kalcijumom, kalijumom i natrijumom. Reč je o biljci koja podstiče rad bubrega, jetre i sistema za varenje, smanjuje holesterol, jača krv, a pomaže i kod alergija.

Foto: Shuterstock

 

Raste na livadama s umerenom i hladnom klimom, a može da se iskoristi od korena do cvetova. Od njegovog korena najčešće se priprema čaj koji pomaže kod probavnih tegoba, a preporučuje se i osobama koje pate od dijabetesa. Stabljike maslačka smatraju se čistačem organizma jer regulišu metabolizam, čiste krv i želudac. Takođe, pomažu i u odstranjivanju virusnih bradavica. "Mleko" iz sredine stabljike potrebno je mazati na bradavicu sve dok se ona ne osuši i ne otpadne.

Rani prolećni listovi maslačka koriste se za pripremu salata i variva, a preporučuju se u ishrani trudnica, dojilja i žena u menopauzi. Jestivi su i cvetovi maslačka, koje je najbolje nabrati u podne, kada su najotvoreniji.
Od cvetova maslačka najčešće se priprema sirup ili "med", koji se može dodati različitim poslasticama ili samostalno piti, prvenstveno kao sirup protiv kašlja kod dece.

Foto: Shuterstock

 

Sirup od maslačka

Sastojci:

200 g cvetova maslačka sa stabljikom

2 limuna

1,5 l vruće vode

1 kg šećera

Priprema:

Usitnite stabljike i cvetove maslačka, pa ih prelijte vrućom vodom. Dodajte limun iseckan na kriške ili isceđeni sok limuna, pa sve zajedno kuvajte na laganoj vatri oko pola sata. Procedite tečnost, dodajte šećer, pa kuvajte još 15 minuta. Vruć sirup prelijte u prethodno sterilizovane staklene flaše ili tegle i pažljivo zaklopite. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu taman do sledeće sezone maslačaka.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set