• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

16.03.2024

09:30

Ova samonikla biljka moćnija je od belog luka! Zovu je medveđi luk - morate dobro poznavati njena svojstva

Toppress

Zdravlje

Ova samonikla biljka moćnija je od belog luka! Zovu je medveđi luk - morate dobro poznavati njena svojstva

Podeli vest

Samonikla biljka, koja uglavnom raste na višim planinama, ima specifičan miris i ukus, a zahvaljujući svojim sjajnim i moćnim prirodnim svojstvima, u poslednje vreme ga sve više ima na pijacama i u marketima.

Sremuš je u našem narodu poznat i kao medveđi, šumski ili divlji luk, koji je u aprilu počeo svoju sezonu cvetanja, ima izraženu nutritivnu vrednost i intezivan miris koji podseća na beli luk.

Divlji luk obiluje vitaminom C, alicinom, alisulfidom, mineralnim materijama, sumpornim jedinjenjima, karotinom. U narodnoj medicini smatra se biljkom koja ima jača svojstva od belog luka, a pritom mu daju prednosti jer raste samoniklo i nije tretiran pesticidima.

Foto: Rina

 

Prikuplja se od davnina, a i danas ga ljubitelji prirode i izletnici rado beru kad naiđu na njega, ali oprezno - morate imati potrebno predznanje kako ga ne bi pomešavli sa identičnim samoniklim vrstama, od kojih su mnoge otrovne poput đurđevka i mrazovca.

Mladi listovi sremuša beru se na proleće - tokom aprila i maja i preporučuje se da se konzumiraju sveži. Lukovice sremuša se pak beru krajem leta ili na jesen, posle cvatnje.

Foto: Shutterstock

 

Postoje brojna korisna svojstva ove biljke, a između ostalog utiče na bolje pamćenje i koncentraciju, blagotvorno deluje kod respiratornih i kardiovaskularnih tegoba, pomaže kod nesanice i vrtoglavice, snižava krvni pritisak.

Ima široku primenu i u gastronomiji, a odličan je izbor za različite soseve, salate, umake.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija