• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

10.05.2023

17:51

POZNATA JE KAO MEDVEĐI LUK, A NE ZNATE KOLIKO JE LEKOVITA! Ova biljka štiti srce, smiruje kašalj, a tek što je bogata vitaminima!

Ljubav

POZNATA JE KAO MEDVEĐI LUK, A NE ZNATE KOLIKO JE LEKOVITA! Ova biljka štiti srce, smiruje kašalj, a tek što je bogata vitaminima!

Podeli vest

Sremuš je biljka koja ima mnoga lekovita svojstva, a takođe služi i kao začin i hrana.

Priroda nam je pružila razne biljke koje pospešuju zdravlje i poboljšavaju celokupni imunitet, a jedna od njih je i sremuš.

Koliko je korisna i lekovita otkrila je za svoje pratioce nutricionistkinja Ivana Mišić:

- Iako je samonikla šumska biljka, sremuš se smatra pravim darom prirode, zbog višenamenske upotrebe – služi kao hrana, lek i začin.

U narodu je poznat kao šumski luk, divlji beli luk, zimski luk… ali najviše kao medveđi luk.
Nutricionisti preporučuju sremuš kao obavezan dodatak ishrani, posebno početkom proleća, kada mu je i sezona, kako bi se organizam očistio od svih onih toksina koji su se nakupili u našem telu tokom zime.

Njegovi sastojci vezuju otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, creva i želuca i tako ih izbacuju iz organizma. Otporan je i na prolećni umor koji nećete ni osetiti ukoliko ovu biljku uvedete u redovnu ishranu!

Terapeutsko delovanje sremuša slično je delovanju belog luka. Smiruje i leči kašalj, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti srce od infarkta, usporava i leči aterosklerozu krvnih sudova, širi ih i smanjuje visok krvni pritisak - navodi nutricionistkinja i dodaje:

Foto: Shutterstock

sremuš

- Bogat je vitaminima A, B1, B2, niacinom, folnom kiselinom i vitaminom C kog ima 14 puta više nego limun! Osim toga, sadrži i sumpor, magnezijum, mangan, gvožđe, bogat je i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, karotenom…

Listovi sremuša beru se sve dok biljka ne počne da cveta. Takođe, treba biti pažljiv prilikom branja jer izgled sremuša podseća na đurđevak, mrazovac i čemeriku, a neke od njih mogu da izazovu trovanje.

Kako da ga prepoznate? Ako listove protrljate među prstima i ako zamiriše na beli luk – to je sremuš!

Da li vi koristite sremuš u ishrani? 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija