03.06.2024.

12:00

Foto: Foto: Shuterstock, Profimedia

Magazin

Torta Elizabet Tejlor, najbolji slatkiš svih vremena! Čista elegancija i spoj savršenih sastojaka ako želite da oduševite goste

Inspirisana je glamurom i stilom jedne od najpoznatijih holivudskih diva, Elizabet Tejlor. Ova torta kombinuje luksuzne sastojke i sofisticirane tehnike kako bi se postigao desert dostojan crvenog tepiha. Idealna je za sve one koji žele da impresoniraju svoje goste i uživaju u ukusnoj i raskošnoj torti.

Informer

 

Sastojci:

6 jaja

6 kašike šećera

2 kašike kakaoa

2 kašike mlevenih oraha

4 kašike brašna

kesica praška za pecivo

Fil:

300 g mlevenih oraha

300 g mlevene plazme

3 dl soka od breskve

250 g šećera u prahu

250 g maslaca

200 g čokolade

kašika ulja (za glazuru)

Informer

 

Priprema:

Zagrejte pećnicu na 180°C. Obložite kalup za tortu (promera oko 23 cm) papirom za pečenje i blago ga podmažite maslacem.

Umutite jaja sa šećerom, dodajte kakao, orahe i brašno s praškom za pecivo. Sve dobro promešajte, sipajte u podmazan i pobrašnjen pleh i ispecite. Kad se sasvim ohladi, prelijte s 2 dl soka od breskve. Dok se kora hladi, napravite fil. Mleveni keks prelijte preostalim sokom od breskve, dodajte mlevene orahe i promešajte.

U drugoj činiji penasto umutite maslac sa šećerom u prahu i sjedinite s masom od keksa i oraha. Fil podelite na dva dela. U jedan deo dodajte 100 g otopljene čokolade i promešajte, a drugim delom (svetlijim) premažite koru. Preko prvog fila stavite drugi, sa čokoladom. Tortu prekrijte glazurom od čokolade koju ćete napraviti tako što ćete otopiti preostalu čokoladu (100 g) s uljem.

Ukoliko više volite šlag, čokoladnu glazuru zamenite šlagom. Za svečane prilike, možete ukrasiti tortu i na neki specijalan način. 

Presecite tortu na tanke kriške i poslužite uz čaj ili kafu. Uživajte u ovom prefinjenom desertu koji će zasigurno oduševiti sve prisutne.

Prijatno!