• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

20.03.2024

12:50

Raskošna čemberlen torta! Eksplozija savršenog ukusa - kore pune lešnika i predivan čokoladni krem koji se topi u ustima

Printscreen YouTube/Home Made Recipes

Recepti

Raskošna čemberlen torta! Eksplozija savršenog ukusa - kore pune lešnika i predivan čokoladni krem koji se topi u ustima

Podeli vest

Čemberlen torta spada u klasike, a ukusom osvaja već na prvi zalogaj.

Čemberlen torta je kombinacija dva čuvena klasika, a to su reforma i grilijaš. Za ljubitelje oraha i čokolade ova poslastica je pravo uživanje,jer ne samo da obiluje orasima u koricama i finim čokoladnom kremom, već se i između redova nalazi predivan grilijas od lešnika, koji sve povezuje u neverovatan ukus koji se nezaboravlja. Obavezno upišite recept za ovu tortu u svoju svesku, jer je idealan predlog za sve svečane prilike. 

Sastojci:

Za jednu koru: 

4 belanceta 

4 kašike šećera

50 g mlevenih oraha

1 kašika brašna

Za prvi fil: 

2 žumanceta 

4 kašike šećera

4 kašike skroba 

350 ml mleka

100 g mlečne čokolade

Foto: Foto: Printscreen YouTube/Home Made Recipes

 

Za drugi fil: 

14 žumanaca

12 kašika šećera

100 g čokolade

250 g putera 

Za grilijaš:

150 g šećera

100 g pečenog lešnika

Za glazuru:

100 g čokolade

150 ml slatke pavlake

Foto: Foto: Printscreen YouTube/Home Made Recipes

 

Priprema:

Kratko mutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mikserom sjedinite u čvrst šne. Dodajte orahe i brašno, pa špatulom lagano umešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Pleh (dimenzija 40x30 cm) obložite pek papirom i sipajte smesu. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10-12 minuta. Ispecite još jednu koru na isti način i od iste količine sastojaka.Nemojte koru odmah da vadite iz pleha, nego sačekajte par minuta, kako se ne bi skupljala.

Pomešajte žumanca, šećer i skrob, pa umutite. Sipajte mleko, pa dobro sjedinite, ne smeju da ostanu grudvice. Preostalo mleko stavite da se kuva i kada se dobro zagreje dodajte fil. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta i dodajte čokoladu, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se fil ohladi na sobnoj temperaturi. 

U posudi penasto umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte na pari 10 minuta, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Sklonite sa šporeta i ohladite na sobnoj temepraturi. Povremeno promešajte. 

U šerpi otopite šećer, pa dodajte lešnik. Dobro promešajte, pa izvadite na pek papir i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi izblendirajte. 

Penasto umutite puter sobne temeprature, pa dodajte u prvi fil, koji ste prehtodno umutili. Zatim u tu smesu dodajte drugi umućeni i ohlađeni fil, pa sjedinite mikserom. Obe kore presecite na 2 dela, pa prvu premažite filom, pospite karamelizovane lešnike, pa opet kora i tako dok ne utrošite sve. Poslednju koru premažite filom, a ivicu torte pospite karamelizovanim lešnikom. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom i prelijte preko vrha torte. Stavite u frižider na par sati i onda služite. 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set