• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

28.02.2024

11:40

Jedini pravi bakin kolač! Starinski recept kako se pravilno sprema omiljena poslastica svih generacija

Pixabay

Recepti

Jedini pravi bakin kolač! Starinski recept kako se pravilno sprema omiljena poslastica svih generacija

Podeli vest

Bakin kolač je mek kao duša, a miriše i nakon što se priremi. Obožavaju ga deca i može da se ponese na putovanje.

Bakin kolač koji je decenijama jedan od omiljenih kolača, odličan je za putovanje, možete da ga jedete suvog bez dodataka, ali ako poželite napravite sos od višanja i jedite bakin kolač sa time. Samo je mašta granica za kombinovanje ovog vafla sa drugim ukusima. Evo pravog i jedinog recepta kako se pravilno sprema. 

Sastojci:

1 jaje

225 g brašna

1 kašika šećera (opciono)

250 ml mleka

50 g putera, rastopljenog i ohlađenog

½ kašičice ekstrakta vanile (opciono)

1 kašika ulja

sos od višnje i šećer u prahu, za posluživanje (opciono)

Foto: Shutterstock

 

Recept za bakin kolač:

Umutite jaja, šećer, puter

Za dobar bakin kolač, razbijte jaja (za pahuljaste vafle, koristite samo žumance u ovoj fazi) u veliku činiju, a zatim dodajte brašno i obilan prstohvat soli. Dodajte šećer, ako koristite, a zatim postepeno umutite mleko, a zatim otopljeni puter dok ne postane glatko. Umutite vanilu, ako koristite. Ako ste odlučili da pravite pahuljastije vafle, umutite belanca, a zatim ih nežno umešajte u testo. Alternativno, napravite testo tako što ćete mešati sve sastojke zajedno pomoću blendera ili ručnog blendera. Može se napraviti 1-2 sata unapred i ohladiti.

Foto: Shutterstock

 

Pecite vafle u aparatu

Zagrejte aparat za bakin kolač prateći uputstva proizvođača, premažite ga sa malo ulja, a zatim sipajte dovoljno testa da pokrije površinu. Kuvajte prema uputstvima proizvođača (obično 5-6 minuta) dok bakin kolač ne postane zlatno smeđi i hrskav. Poslužite odmah ili držite na toplom dok pravite ostalo. Prelijte sirupom od višanja ili pospite šećerom u prahu, ako želite. Uživajte u najboljem bakinom kolaču!

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set