05.06.2024.

22:02

Foto: Foto: Shutterstock, Profimedia

Magazin

Čuvene Titove štrukle prste da poližeš! Recept stare Juge iz kuhinje maršalovog kuvara

Tito je bio veliki gurman, pa je pored izobilja hrane koje su kuvari svakodnevno spremali za njega i Jovanku imao nekoliko svojih omiljenih jela koja su bila neizostavni deo njegovog menija. 

Donosimo vam recept za zapečene štrukle koje je Josip Broz Tito obavezno voleo da ima kao dezert na svom stolu. 

Sastojci: 

za testo:

400 g brašna

1 manje jaje

ulje

maslac

so

Informer

 

za nadev:

1 kg svežeg sira

2 jaja

200 g maslaca

za preliv:

dve čaše slatke pavlake

Priprema

Pomešajte brašno s jajetom, dodajte so, malo ulja, malo maslaca i malo tople vode. Testo je spremno kada se više ne lepi na površinu. Premažite ga uljem i ostavite oko 30 minuta. Razvucite tanke kore. Rastopite maslac i poprskajte razvučeno testo.

Informer

 

U kilo sira dodajte 2 jaja i malo soli. Sir izmešajte i rasporedite po razvučenim korama. Savijte testo pa debelom ivicom tanjira narežite štrukle dužine 6 cm. Štrukle ubacite u 3 litra vruće slane vode i kuvajte 15 minuta. Složite u vatrostalni sud. Slatku pavlaku prelijte preko štrukli i zapecite u rerni oko 20 minuta, dok ne porumene.