16.06.2024.

08:00

Foto: profimedia

Magazin

Ovo jelo je prvi put spremano za Tita! Izmislio ga je maršalov lični kuvar, zovu ga kulinarski dragulj sa Balkana

Jedno od jela koje je posebno oduševilo Tita je Karađorđeva šnicla, koju je izmislio maršalov lični kuvar Milovan Mića Stojanović. Za to vreme, majstor kulinarstva Milovan je skuvao istoriju. 

Njegove specijalitete probali su Čerčil i Staljin, Gadafi i Indira Gandi, Hajle Selasije i engleska kraljica.

Nazvan po Karađorđu Petroviću, ovaj srpski specijalitet postao je jedno od najpopularnijih jela u bivšoj Jugoslaviji.

I danas mnogi vole da se prepuste tome, a evo i recepta za specijalitet koji je Tito obožavao.

Informer

 

Recept za Karađorđevu šniclu

Sastojci:

4 svinjskog ili telećeg odreska (oko 150 g svaki)

200 g pavlake (ili kreme za kuvanje)

2 jaja

100 g brašna

100 g prezli

so i biber po ukusu

Ulje za prženje

Limun za ukras

Peršun za ukras

Informer

 

Priprema:

Odreske nežno istucite čekićem za meso da ih stanjite i omekšate. Pazite da ih ne lupate previše da se ne pocepaju. Lagano ih posolite i pobiberite sa obe strane. Svako parče mesa premazati kašikom pavlake. Po sredini ravnomerno rasporedite meso i uvijte ga u rolat, pazeći da je kajmak dobro zatvoren.

Pripremite tri tanjira jedan sa brašnom, drugi sa umućenim jajima i treći sa prezlama. Svaku uvaljanu šniclu uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaje, a na kraju u prezle da dobijete ravnomeran premaz.

Zagrejte dovoljno ulja za prženje u dubokom tiganju. Rolat pažljivo stavite u zagrejano ulje i pržite na srednjoj vatri dok ne porumeni i ne dobije hrskavu boju. Ovo obično traje oko 5-7 minuta sa svake strane. Nakon što su rolnice pržene, stavite ih na papirne ubruse da uklonite višak ulja.

Karađorđevu šnicle poslužite toplu. Ukrasite kriškama limuna i svežim peršunom. Jelo se može poslužiti uz razne priloge, kao što su pire krompir, pečeni krompir ili sezonska salata.