Autor: Informer.rs

24.06.2024.

17:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Slatko od breskvi bez šećera! Domaćice će uskoro samo ovakve zdrave zimnice praviti!

Slatko od breskvi je prava poslastica koja se generacijama priprema u mnogim domovima. Ove godine, breskve su poranile, a domaćice jedva čekaju da iskoriste ovu savršenu priliku da naprave slatko koje će obradovati sve članove porodice.

Za one koji žele zdraviju verziju ovog slatkog delikatesa, predstavljamo vam recept bez šećera, ali sa jednakim užitkom za nepce.

Informer

Priprema: 

Prvo, temeljno operite breskve pod mlazom hladne vode. Uklonite kožicu s breskvi, što možete postići tako što ćete ih kratko potopiti u ključalu vodu, a zatim ih odmah prebaciti u ledenu vodu. Ovaj postupak omogućava da se kožica lako skine. Nakon što ste ogulili breskve, prepolovite ih i uklonite koštice. Isecite breskve na manje komade ili kriške, u zavisnosti od vaših želja.

Stavite isečene breskve u veliki lonac i dodajte vanilin šećer ili ekstrakt vanile. Ako koristite vanilin šećer, preporučuje se upotreba proizvoda bez dodatog šećera kako bi slatko zaista bilo bez šećera. Promešajte sve sastojke pažljivo kako bi se ravnomerno rasporedili.

Lonac stavite na srednje jaku vatru i kuvajte breskve polako, povremeno mešajući. Breskve će početi da ispuštaju svoj prirodni sok, što će biti osnova sirupa. Nastavite sa kuvanjem dok breskve potpuno ne omekšaju i sirup se ne zgusne. Ovaj proces može potrajati između 1 do 2 sata, u zavisnosti od sočnosti breskvi. Povremeno skidajte penu koja se formira na površini.

Ako želite da olakšate ceo proces, breskve možete pasirati i na taj način sve ovo ubrzati.