• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

04.06.2024

08:30

Jedini originalni recept za domaće slatko od breskve! Miris i ukus letnje poslastice koji vraća u detinjstvo

Shutterstock

Recepti

Jedini originalni recept za domaće slatko od breskve! Miris i ukus letnje poslastice koji vraća u detinjstvo

Podeli vest

Slatko od breskve je tradicionalna poslastica koja je neizostavni deo mnogih domaćinstava na Balkanu.

Ovaj mirisni i slatki specijalitet priprema se tokom leta kada su breskve najsočnije i najslađe. Slatko od breskve je savršeno za posluživanje uz kafu, čaj ili kao preliv za palačinke i sladoled. U nastavku donosimo detaljan recept kako biste mogli i sami da pripremite ovu ukusnu poslasticu.

Recept za slatko od breskve

Sastojci:

1 kg breskvi

1 kg šećera

1 limun

1 l vode

1 vanilin šećer (po želji)

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Operite breskve i blanširajte ih kratko u vreloj vodi kako biste ih lakše oljuštili. Nakon blanširanja, ogulite breskve i isecite ih na polovine ili četvrtine, zavisno od veličine plodova.

U veliki lonac stavite vodu i šećer, pa zagrejte na srednjoj temperaturi dok se šećer ne rastopi. Kuvajte sirup dok ne postane gust i proziran, što može trajati oko 15-20 minuta. Dodajte pripremljene breskve u sirup i kuvajte na laganoj vatri. Povremeno skidajte penu koja se stvara na površini. Isecite limun na tanke kriške i dodajte ga u slatko. Po želji, dodajte i vanilin šećer za dodatnu aromu.

Foto: Shutterstock

 

Kuvajte sve zajedno dok breskve ne postanu staklaste i sirup ne postigne željenu gustinu, što može trajati još 30-40 minuta. Da biste proverili gustinu, stavite malo sirupa na hladan tanjir i ostavite da se ohladi. Ako sirup ne curi, slatko je spremno.

Sipajte vruće slatko u sterilizovane tegle, pazeći da breskve budu ravnomerno raspoređene.
Zatvorite tegle poklopcima i ostavite da se potpuno ohlade, a zatim ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Priprema slatka od breskve zahteva malo truda, ali je rezultat neprocenjiv. Miris i ukus domaćeg slatka od breskve vraća nas u detinjstvo i podseća na toplinu doma. Ova poslastica može biti savršen poklon ili dodatak vašoj ostavi za zimske dane kada ćete uživati u letnjem ukusu breskvi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija