• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

03.06.2024

12:00

Torta Elizabet Tejlor, najbolji slatkiš svih vremena! Čista elegancija i spoj savršenih sastojaka ako želite da oduševite goste

Shuterstock, Profimedia

Recepti

Torta Elizabet Tejlor, najbolji slatkiš svih vremena! Čista elegancija i spoj savršenih sastojaka ako želite da oduševite goste

Podeli vest

Torta Elizabet Tejlor je elegantna i bogata poslastica koja se često pravi za posebne prilike.

Inspirisana je glamurom i stilom jedne od najpoznatijih holivudskih diva, Elizabet Tejlor. Ova torta kombinuje luksuzne sastojke i sofisticirane tehnike kako bi se postigao desert dostojan crvenog tepiha. Idealna je za sve one koji žele da impresoniraju svoje goste i uživaju u ukusnoj i raskošnoj torti.

Foto: profimedia

 

Sastojci:

6 jaja

6 kašike šećera

2 kašike kakaoa

2 kašike mlevenih oraha

4 kašike brašna

kesica praška za pecivo

Fil:

300 g mlevenih oraha

300 g mlevene plazme

3 dl soka od breskve

250 g šećera u prahu

250 g maslaca

200 g čokolade

kašika ulja (za glazuru)

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Zagrejte pećnicu na 180°C. Obložite kalup za tortu (promera oko 23 cm) papirom za pečenje i blago ga podmažite maslacem.

Umutite jaja sa šećerom, dodajte kakao, orahe i brašno s praškom za pecivo. Sve dobro promešajte, sipajte u podmazan i pobrašnjen pleh i ispecite. Kad se sasvim ohladi, prelijte s 2 dl soka od breskve. Dok se kora hladi, napravite fil. Mleveni keks prelijte preostalim sokom od breskve, dodajte mlevene orahe i promešajte.

U drugoj činiji penasto umutite maslac sa šećerom u prahu i sjedinite s masom od keksa i oraha. Fil podelite na dva dela. U jedan deo dodajte 100 g otopljene čokolade i promešajte, a drugim delom (svetlijim) premažite koru. Preko prvog fila stavite drugi, sa čokoladom. Tortu prekrijte glazurom od čokolade koju ćete napraviti tako što ćete otopiti preostalu čokoladu (100 g) s uljem.

Ukoliko više volite šlag, čokoladnu glazuru zamenite šlagom. Za svečane prilike, možete ukrasiti tortu i na neki specijalan način. 

Presecite tortu na tanke kriške i poslužite uz čaj ili kafu. Uživajte u ovom prefinjenom desertu koji će zasigurno oduševiti sve prisutne.

Prijatno!

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set