Foto: Shutterstock
Magazin
Originalna lenja pita, bakino slatko zadovoljstvo! Recept starinske poslastice na jedini pravi način
Lenja pita je jeftin kolač koji se jednostavno priprema. Uvek dostupne jabuke daju mu svežinu, dok cimet i vanilin šećer dodaju aromu. Ako volite jabuke, možda ćete želeti da napravite i pitu sa jabukama.
Evo i recepta za lenju pitu:
Sastojci:
Za biskvit:
6 velikih jaja (ili 8 srednjih)
1 čaša mleka
1 čaša ulja
4 šolje brašna
2 praška za pecivo
rendana limunova kora
1,5 šolje šećera
Informer
Za punjenje:
1 kg jabuka
cimet
1 čaša šećera
mrvice hleba
Ostalo:
6 kašika domaće marmelade (od šljiva ili jabuka)
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti belanca u čvrst sneg, a žumanca umutiti sa šećerom. Pomešati brašno sa rendanom korom limuna, mlekom i uljem, dodati sneg od belanaca i izmešati. Zatim dodati žumanca i na kraju 2 praška za pecivo.
Sve dobro izmešati i podeliti smesu na dva dela. Jedan deo smese sipajte u podmazan i malo pobrašnjen pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C tačno 10 minuta.
Informer
U međuvremenu operite i narendajte jabuke. Pomešati sa šećerom, cimetom i malo hlebnih mrvica (oko 100 g).
Polupečeni biskvit izvadite iz rerne, premažite ga domaćom ili kupovnom marmeladom od šljiva ili jabuka. Preko toga rasporedite rendani fil od jabuka i prelijte ostatkom pripremljene smese. Poravnajte smesu kašikom.
Vratite u rernu na još 30 minuta dok lepo ne porumeni. Poslužite posuto šećerom u prahu.