Autor: Informer.rs

06.07.2024.

11:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Recept za gibanicu sa tajnim sastojkom! Biće spolja duplo hrskavija, a iznutra meka kao duša!

Gibanica je tradicionalno jelo koje potiče sa Balkana, a posebno je popularno u Srbiji. Ova ukusna pita, napravljena od tankih kora, sira, jaja i jogurta, često se priprema za razne porodične proslave i okupljanja.

Njeno ime potiče od reči "gibati" što znači "saviti" ili "gužvati", što se odnosi na način pripreme kora. Postoji mnogo varijacija gibanicе, ali osnovni sastojci ostaju isti. To je jelo koje se prenosi sa generacije na generaciju, i svaka porodica ima svoj specifičan recept i način pripreme.

Informer

Priprema:

U velikoj posudi izmešajte sir, jaja, jogurt, mleko, ulje i prašak za pecivo. Dodajte so po ukusu.

Podelite kore na tri dela. Svaki deo će biti sloj gibanice.

Premažite tepsiju uljem,  stavite prvi deo kora u tepsiju, gužvajući ih blago rukama. Preko kora rasporedite trećinu fila. Ponovite postupak sa drugim delom kora i fila. Završite sa trećim delom kora i preostalim filom.

Pre nego što stavite gibanicu u rernu, premažite vrh sa malo otopljenog maslaca za dodatnu hrskavost i bogatiji ukus.

Zagrejte rernu na 180°C i pecite gibanicu oko 45 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju i dok kora ne postane hrskava.

Kada je gibanica pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja.