Foto: Shutterstock
Magazin
Bakin džem od šljiva! Recept za namaz koji budi ukus detinjstva u svakom zalogaju
Priprema ovog džema je jednostavna, ali zahteva strpljenje i ljubav prema tradicionalnim receptima koji se čuvaju kroz generacije.
Sastojci:
6 kg slatkih zrelih šljiva, ispranih
600 g šećera
Priprema:
Za džem, prvo očistite šljive od koštica i presecite ih na pola, pa ih ubacite u posudu i pospite šećerom. Dobro ih izmešajte i ostavite da odstoje 1 sat, a zatim prebacite smesu u veliki lonac za kuvanje. Pustiće sokove.
Pustite da provri nepoklopljeno, povremeno mešajući. Kuvajte 10 minuta, a zatim isključite vatru. Ohladite na sobnoj temperaturi. Ponovite ovaj korak ukupno četiri puta, a poslednji put ostvatite da provri na nižoj temperaturi i mešajte da ne bi zagorelo.
Informer
Prebacite vreli džem u tegle i dobro zatvorite, ali nemojte ih previše zategnuti, jer mehurići vazduha moraju da izađu. Stavite tegle u veliki lonac i prelijte sa 50 ml vode, pa ostavite da proključa i kuvajte 15 minuta.
Izvadite tegle iz lonca i ostavite na sobnoj temperaturi 12-24 sata. Ohladite džem i uživajte.
Ovaj bakin džem od šljiva je savršen kao namaz za hleb, dodatak jogurtu ili kao slatka nota uz sir i kreker.