29.07.2024.

13:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Desert inspirisan haljinama za balerine! Pavlova torta sa malinama je idealna poslastica za vrele letnje dane

Pavlova torta je nastala u čast slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj, kada je 1926. godine bila na turneju u Australiji i Novom Zelandu. Jedan od kuvara hotela u kojem je boravila, napravio je tortu inspirisanu haljinicom za balerine.

Sastojci:

četiri belanca
250 grama šećera
jedna kašičica gustina
jedna kašičica arome vanile
jedna kašičica belog sirćeta

Informer

 

Za završni sloj:

350 mililitara pavlake za šlag
tri kašike šećera u prahu
500 grama svežih malina

Priprema:

Najpre, uključite rernu da se greje na 150 stepeni. Na papiru za pečenje nacrtajte krug željenog obima, idealno bi bilo da to uradite uz pomoć kalupa, čiji obim može da bude između 22 i 24 centimetra.

U velikoj posudi čvrsto umutite belance, a postepeno kašiku po kašiku dodajte i šećer. Na kraju umešajte belo sirće, gustin i aromu vanile.

Papir na kojem ste iscrtali krug, stavite u veću posudu za pečenje. Kašikom vadite sneg od belanaca i popunite krug. Na kraju lagano potisnite sredinu kore kako bi kreirali koricu koja će nakon pečenja da zadrži šlag. Koru pecite sat vremena dok ne postane tvrda. Važno je da ostane bela. Rernu potom i isključite i malo otvorite, ali ostavite koru da se ohladi unutra.

Informer

 

Za kremu zagrejte 200 grama malina i dodajte dve kašike šećera u prahu, pa kuvajte dok voće ne pusti sok i dok se šećer u potpunosti ne otopi. Procedite maline i ostavite samo sok, koji je potrebno u potpunosti ohladiti.

Pre posluživanja, umutite pavlaku za šlag i dodajte još jednu kašiku šećera u prahu. Rasporedite šlag preko kore i dodajte sveže maline. Kada ga poslužite, prelijte ga sa sirupom od malina. Naravno, umesto malina možete koristiti i drugo bobičasto voće.