Foto: pexels.com
Magazin
Mnogima omiljena salata napunila je 100 godina! Recept nije nastao u Italiji, već u ovoj zemlji
Svi volimo Cezar salatu i rado je pravimo. Iako sve više "izmišljaju" njene verzije, i može se pronaći na svakom ćošku, ipak je ona prava samo jedna, odnosno postoji samo jedan recept.
I taj recept postoji ravno 100 godina.
Smišljen je u Tihuani 4. jula 1924 godine, u Meksiku. Začudo, ali to nije meksička salata, već italijanska, a njen "izumitelj" je Cezar Kardini, imigrant u Meksiku piše NPR.
Informer
Kardini je držao restoran u Tihuani u Meksiku.
Restoran, koji je tih godina Kardini otvorio, i dalje radi i na meniju se nalazi originalni recept. Tih dana, pošto se slavio 4. jul, restoran je bio prebukiran gostima.
U jednom trenutku su ostali bez salate, pa su rešili da uzmu sve što im je ostalo u ostavi: maslinovo ulje, zelenu salatu, parmezan, jaje, vorčester sos i piletinu.
Sve sastojke su pomešali i dobili salatu koja je i posle 100 godina mnogima jedna od omiljenih.
Ovo je originalan recept za Cezar salatu:
Priprema:
Najpre se proprži slanina, a potom stavite na papirnu salvetu da upije mast.
Zatim isprižite pileći file, a pošto se ohladi piletinu isecite na trake.
Krutone pomešajte s belim lukom i kratko propržite.
Pomešajte maslinovo ulje sa sokom od limuna, zatim posolite i pobiberite prema ukusu.
Prelitje dresingom iscepkanu zelenu salatu.
Preko Cezar salate, po želji, stavite čeri paradajz, izrendani parmezan, pančetu, piletinu, krutone i Dižon senf.