Autor: Informer.rs

09.08.2024.

16:00

Foto: pexels.com

Magazin

Mnogima omiljena salata napunila je 100 godina! Recept nije nastao u Italiji, već u ovoj zemlji

Svi volimo Cezar salatu i rado je pravimo. Iako sve više "izmišljaju" njene verzije, i može se pronaći na svakom ćošku, ipak je ona prava samo jedna, odnosno postoji samo jedan recept.

I taj recept postoji ravno 100 godina.

Smišljen je u Tihuani 4. jula 1924 godine, u Meksiku. Začudo, ali to nije meksička salata, već italijanska, a njen "izumitelj" je Cezar Kardini, imigrant u Meksiku piše NPR.

Informer

 

Kardini je držao restoran u Tihuani u Meksiku. 

Restoran, koji je tih godina Kardini otvorio, i dalje radi i na meniju se nalazi originalni recept. Tih dana, pošto se slavio 4. jul, restoran je bio prebukiran gostima.

U jednom trenutku su ostali bez salate, pa su rešili da uzmu sve što im je ostalo u ostavi: maslinovo ulje, zelenu salatu, parmezan, jaje, vorčester sos i piletinu.

Sve sastojke su pomešali i dobili salatu koja je i posle 100 godina mnogima jedna od omiljenih.

Ovo je originalan recept za Cezar salatu:

Priprema:

Najpre se proprži slanina, a potom stavite na papirnu salvetu da upije mast.

Zatim isprižite pileći file, a pošto se ohladi piletinu isecite na trake.

Krutone pomešajte s belim lukom i kratko propržite.

Pomešajte maslinovo ulje sa sokom od limuna, zatim posolite i pobiberite prema ukusu.

Prelitje dresingom iscepkanu zelenu salatu.

Preko Cezar salate, po želji, stavite čeri paradajz, izrendani parmezan, pančetu, piletinu, krutone i Dižon senf.