Autor: Informer.rs

18.08.2024.

06:21

Foto: Shutterstock

Magazin

Džem od šljiva na starinski način! Ne postoji bolji i prostiji recept

Džem od šljiva je omiljena zimnica koja se savršeno uklapa u razne slane i slatke obroke. Njegova priprema je jednostavna, a rezultat je ukusan i aromatičan dodatak vašim jelima.

Informer

 

Priprema:

Očistite šljive od koštica i presecite ih na pola. Stavite ih u posudu, pospite šećerom i dobro izmešajte. Ostavite da odstoje 1 sat kako bi pustile svoje sokove.

Prebacite smesu u veliki lonac i stavite na šporet. Kuvajte nepoklopljeno, povremeno mešajući, dok ne proključa. Nakon toga, kuvajte 10 minuta, zatim isključite vatru i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ponovite ovaj postupak još tri puta. Prilikom poslednjeg kuvanja, nastavite na nižoj temperaturi i stalno mešajte kako ne bi zagorelo.

Prebacite vreli džem u sterilizovane tegle i dobro ih zatvorite, ali ne previše čvrsto da bi vazdušni mehurići mogli da izađu. Stavite tegle u veliki lonac, prelijte sa 50 ml vode, proključajte i kuvajte 15 minuta.

Izvadite tegle iz lonca i ostavite ih da se hlade na sobnoj temperaturi 12-24 sata. Nakon toga, džem je spreman za uživanje.

Sada možete uživati u domaćem džemu od šljiva, koji će vašim obrocima dodati posebnu notu tokom hladnih zimskih dana.