Autor: Informer.rs

23.08.2024.

16:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Napravite tradicionalnu grčku musaku! U ovom jelu uživa se svim čulima (VIDEO)

Svi koji se zateknu na odmoru u Grčkoj, vole da probaju nekoliko grčkih specijaliteta. Među njima je i musaka, jelo bogatog i slojevitog ukusa. 

Ovo jelo koje će obradovati sve ukućane, možete i sami da napravite, uz malo kulinarskog umeća. 

Sastojci:

500 gr. mlevenog mesa (svinjetina ili govedina ili mešano meso)
4 kašike maslinovog ulja
4 srednja patlidžana
4 srednje tikvice
4 srednja krompira
1 crni luk sitno iseckan
2 usitnjena čena belog luka 
čaša crvenog vina
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice soli
 bibera po ukusu
1 šolja blago koncentrisanog soka od paradajza
1 kašičica paradajz pirea
1/2 kašičice šećera
1 peršun sitno iseckan
2-3 kašičice izrendanog halumi sira

Za bešamel sos:

Informer

 

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C.

Isecite patlidžan na tanke kriške.

Ostavite 15-20 minuta da odstoje i puste vodu. Zatim ih stavite na foliju koju ste postavili na dno pleha za pečenje, prelijte ih uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Isto učinite i sa krompirom i tikvicama, ali ne solite, već ih stavite direktno u rernu. 

Sipajte maslinovo ulje u tiganj i izdinstajte crni luk i beli luk. Zatim dodajte mleveno meso, a nakon par minuta dospite vino. Kada vino ispari sipajte sok od paradajza, paradajz pire i šećer. Promešajte pa dodajte cimet, biber, so i peršun.

Sklonite posudu sa vatre i kada se smesa ohladi sipajte je u vatrostalnu posudu.

Poređajte pre toga krompir na dno vatrostalne posude. Preko krompira stavite sloj tikvica i sloj patlidžana. Zatim dodajte smešu sa mlevenim mesom i ponovite postupak.

Na vrhu treba da bude patlidžan.

Napravite bešamel.

U malu posudu sipajte puter i kada se rastvori, dodajte brašno. Promešajte 1-2 puta i sipajte mleko. Pustite da prokuvate, a zatim dodajte cimet, so, biber, halumi i jaje.

Kada je bešamel gotov, pomerite ga sa vatre i prelijte preko patlidžana.

Pospite površinu izrendanim halumi sirom i pecite u zagrejanoj rerni 45 minuta ili dok površina ne postane braon boje.