• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.08.2024

14:00

Preukusna musaka od patlidžana i povrća! Bolja je od one sa mesom

pexels.com

Recepti

Preukusna musaka od patlidžana i povrća! Bolja je od one sa mesom

Podeli vest

Jednostavna vegetarijanska musaka je idealan letnji ručak, a mnogima je draža od klasične musake sa mesom.

Za pripremu ove musake  od plavog patlidžana i povrća vam je potrebno malo više vremena.

Ali vredi se potruditi jer ćete na stolu imati veoma ukusno i hranljivo jelo bogatog ukusa.

Sastojci:


700 g patlidžana, oljuštenog i isečenog po dužini
so po ukusu
3 krompira, oljuštena i isečena po dužini
2 velike tikvice, nasečene po dužini
maslinovo ulje po ukusu
Za bešamel sos:
50 ml maslinovog ulja
80 g višenamenskog brašna
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
500 ml mleka, zagrejanog
2 velika jaja
Za sos od sočiva:
1 žuti luk, iseckan
2 čena belog luka, mlevena
160 g kuvanog sočiva
400 g paradajza, izgnječenog
60 ml bujona ili vode
1 kašičica suvog origana
½ kašičice muskatnog oraščića
prstohvat cimeta

Foto: pexels.com

musaka od plavog patldžana

Priprema:

Za musaku zagrejte rernu na 200 stepeni.

Dok se rerna zagreva, raširite kriške patlidžana na veliki pleh obložen papirom za pečenje i posle solju pa ostavite da odstoji 20 do 30 minuta.

Osušite papirnim ubrusima.

Dok patlidžan stoji, napravite bešamel sos.

U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.

Umešajte brašno, so i biber.

Pržite dok ne dobijete zlatnu boju.

Postepeno dodajte zagrejano mleko, neprestano mutite.

Nastavite sa kupovanjem, povremeno mešajući, na srednjoj vatri 5 do 7 minuta.

Dodajte muskatni oraščić.

U maloj čini umutite malu količinu vrele mešavine bešamela sa 2 jajeta.

Zatim sve vratite u tiganj sa preostalom mešavinom bešamela.

Nastavite da mešate dok lagano ne uključuje, još dva minuta.

Probajte i prilagodite so i biber. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi i još malo zgusne.

Foto: pexels.com

musaka od plavog patlidžana

Napravite sos od sočiva tako što ćete u loncu za kuvanje ili velikom tiganju za kuvanje, zagrejati 1 kašiku maslinovog ulja na srednjoj vatri.

Pržite luk i beli luk kratko, 3 do 4 minuta dok ne zamiriše, redovno mešajući. Umešati kuvano sočivo, izgnječeni paradajz i bujon ili vodu.

Začinite sa malo soli i dodajte origano, muskatni oraščić i prstohvat mlevenog cimeta. Pustite da proključa, a zatim smanjite vatru i pokrijte samo delimično. Krčkajte oko 15 do 20 minuta.

Dok se sos od sočiva kuva, ispecite povrće. Krompir, tikvice i kriške patlidžana poređajte na lagano nauljeni pleh.

Premažite maslinovim uljem. Pecite u zagrejanoj rerni 15 do 20 minuta.

Sastavite musaku u vatrostalnoj posudi. Prvo sipajte malo soša od sočiva na dno posude za pečenje i rasporedite. Preko toga poslažite povrće. Dodajte ostatak sosa od sočiva. Na kraju stavite bešamel sos, pazeći da ga dobro izravnate zadnjom stranom kašike.

Stavite tepsiju na srednju rešetku zagrejane rerne. Pecite 45 minuta ili dok gornji sloj bešamela ne dobija zlatno smeđu boju.

Skinite sa vatre i ostavite da odstoji najmanje 20 minuta pre sečenja i serviranja


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Mališani iz Austrije i Republike Srpske zajedno na Ceru i Mišaru
Društvo

Mališani iz Austrije i Republike Srpske zajedno na Ceru i Mišaru

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević otvorio je danas u Šapcu, zajedno sa gradonačelnikom dr Aleksandrom Pajićem, kulturno-obrazovni kamp za mlade iz dijaspore i regiona. Kamp okuplja decu uzrasta od 11 do 15 godina, a tokom sedam dana trajanja kroz njega će proći 150 dece iz Austrije i Republike Srpske.

05.08.2024

14:58

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Šta se ovo sprema?! Šojgu hitno otputovao u Teheran!
Planeta

Šta se ovo sprema?! Šojgu hitno otputovao u Teheran!

Sekretara ruskog Saveta bezbednosti Sergej Šojgu doputovao je danas u Teheran u radnu posetu Iranu, gde će sa sekretarom iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Alijem Akbarom Ahmadijanom i načelnikom Generalštaba iranskih oružanih snaga Mohamedom Bagerijem razgovarati o bezbednosnoj situaciji na bliskom istoku i saradnji Irana i Rusije, prenela je RIA.

05.08.2024

13:08

Zabava

Džet set

Srbija