Autor: Informer.rs

03.09.2024.

06:21

Foto: Shutterstock

Magazin

Italijanske krofne su lepše od klasičnih! Ovaj recept će vam svi tražiti - Tope se u ustima!

Italijanske krofne, poznate kao zepole, predstavljaju omiljeni desert u Rimu, a pripremaju se od kuvanog testa. Ovo testo, od kojeg se prave i poslastice poput princes krofni i eklera, daje zepolama prepoznatljivu laganu teksturu i savršen ukus.

Za razliku od klasičnih krofni, zepole su manje i idealne za jedan zalogaj. Možete ih jednostavno posuti šećerom u prahu, ali ako ste ljubitelj bogatijih ukusa, krofne se mogu puniti čokoladom ili vanil kremom.

Informer

Sastojci: 

1/2 šolje vode
1/2 šolje mleka
8 kašika neslanog putera
1 kašičica šećera
1/4 kašičice soli
1 šolja brašna
4 jajeta 
1/4 šolje šećera u prahu 

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i mleko, pa dodajte puter, so i šećer. Kuvajte dok se puter ne otopi i dok tečnost ne krene da vri. Zatim sklonite sa šporeta i dodajte brašno, pa varjčom mešajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Vratite na šporet i kuvajte još 2 minuta, uz neprestano mešanje. Prebacite testo u posudu, pa ga mutite nekih minuta. Zatim postepeno dodajte jaja i sve vreme mutite. Sipajte dobijenu smesu u špric za kolače ili u kesu za zamrzivač kojoj ste isekli vrh. Istisnite malo testa, pa makazama presecite da "upadne" u šerpu u kojoj ste zagrejali ulje. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju, pa vadite na ubrus. Pospite šećerom u prahu.