Autor: Informer.rs

04.09.2024.

06:21

Foto: Shuterstock

Magazin

5 grešaka koje kvare zimnicu! Svi pravimo ovaj propust, zato i propada brzo

Zimnica je sjajan način da očuvamo sezonske plodove i uživamo u njihovom ukusu i nutritivnim vrednostima tokom cele godine. Ipak, čak i najiskusniji kuvari mogu napraviti greške koje mogu dovesti do kvarenja zimnice. 

Ako ne obratite dovoljno pažnje na čistoću tokom procesa, lako može doći do kontaminacije koja može prouzrokovati kvarenje. Pre nego što počnete sa pripremom zimnice, obavezno operite ruke, posuđe i opremu. Staklenke i poklopce takođe treba temeljno sterilizovati. Ovo možete postići kuvanjem u vodi ili korišćenjem mašine za sterilizaciju.

Informer

 

Da biste osigurali da vaša zimnica ostane sveža i sigurna za konzumaciju, važno je izbeći ove česte greške:

Nepravilno pripremanje i pakovanje

Priprema zimnice zahteva preciznost i pridržavanje određenih pravila kako bi se osiguralo da sve bude u redu.

Informer

 

Nepotpuno kuvanje

Ako pravite zimnicu poput džemova ili pekmeza, važno je da se smesa skuva do odgovarajuće temperature. Nepotpuno kuvana zimnica može sadržati bakterije i enzime koji će prouzrokovati kvarenje. Neodgovarajuće pakovanje: Prilikom pakovanja zimnice, pazite da ne ostavite vazduh u staklenkama. Vazduh može izazvati rast bakterija i plesni. Takođe, uverite se da su poklopci čvrsto zatvoreni kako bi se sprečilo prodiranje vazduha i mikroorganizama.

Nepravilno čuvanje

Čuvanje zimnice na odgovarajućem mestu i u odgovarajućim uslovima je od presudnog značaja za očuvanje njenog kvaliteta:

Neodgovarajuća temperatura

Zimnicu treba čuvati na hladnom, tamnom i suvom mestu. Izlaganje svetlu i toplini može ubrzati proces kvarenja. Idealna temperatura za čuvanje zimnice je između 10°C i 20°C, u prostoru koji je zaštićen od direktne sunčeve svetlosti.