Autor: Informer.rs

13.09.2024.

09:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Svi kuvamo jaja pogrešno? Evo kada je idealno staviti ih u vodu

Ako ste se do sada pitali kada treba da stavite jaja u ključalu vodu, napokon imate pravi ispravan odgovor koji dolazi od pokojne profesionalne kuvarice Meri Frensis Kenedi Fišer.

Cilj je da se svi delovi jajeta kuvaju ravnomerno i istovremeno, tvrdi jedna od najpoznatijih svetskih kuvarica, čije su metode bile popularne još sredinom prošlog veka.

Meri Frensis Kenedi Fišer bila je cenjena kuvarica, preminula 1992. godine, ali njeni  saveti i dalje su aktuelni. Nedavno je jedna izdavačka kuća ponovo objavila njenu kuvaricu "How to Cook a Wolf", koja je originalno predstavljena davne 1942. godine.

Informer

U njoj Mari između ostalog, govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto ih smatra pogrešnim. Ona ističe da je izraz "kuvati jaja" zapravo netačan i da se tajna uspešne pripreme krije u činjenici da se jaja zapravo ne kuvaju.

Jaja se moraju istovremeno kuvati

Objašnjava da, kada ubacite jaje u ključalu vodu, žumance ostaje sirovo, dok se belance odmah skuva. Cilj je da se svi delovi jajeta kuvaju ravnomerno i istovremeno.

Zbog toga nudi dve opcije za koje smatra da daju dobre rezultate. Naime, kako biste sprečili pucanje ljuske, predlaže da jaje najpre prelijete hladnom vodom, a zatim ga stavite u ključalu vodu. Ostavite ga na laganoj vatri onoliko koliko želite. 

Isticala je da će se na taj način jaje skuvati jednako brzo kao kada voda ključa, ali će biti bolje skuvano.