Magazin
Starinski recept za najbolji preliv turšije! Savršeno će ukiseliti povrće i dati mu hrskavost!
Ne postoji osoba koja ne voli da jede turšiju, a ako želite da povrće ostane hrskavo, isprobajte ovaj recept za preliv.
Zimnica se obično priprema krajem avgusta, dok su za oktobar rezervisani kiseli kupus i turšija. Ako ove godine planirate da pravite turšiju, važno je da je pripremite na pravi način, a jedan od najvažnijih elemenata je preliv.
On ne samo da će savršeno ukiseliti povrće, već će mu dati i željenu hrskavost. Nekada se preliv pravio sa esencijom, ali u modernijim receptima ona je zamenjena sirćetom. Povrće birate prema vlastitim preferencijama, a ako volite da eksperimentišete, možete napraviti i voćnu turšiju.
Sastojci (za 4 kg povrća):
3 l vode
1 l sirćeta
200 g soli
150 g šećera
1/2 kesice vinobrana
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, pa dodajte šećer i so. Kada tečnost proključa, sklonite sa šporeta i ostavite da se potpuno ohladi. Zatim sipajte sirće i promešajte. U šolju sipajte malo tečnosti i dodajte vinobran, dobro promešajte, pa vratite u šerpu. Ovim prelivom prelijte povrće u buretu ili teglama i ostavite da odstoji 20 dana.