09.09.2024.

11:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Najbolji recept za pitu krompirušu! Sočnija i ukusnija od klasične

Sigurno ste bar jednom do sada pravili pitu krompirušu. Ako želite da probate poboljšanu verziju čuvene pite krompiruše, onda predlažemo da isprobate ovaj recept. Kore se premazuju pavlakom, jajima i mlekom, pa je sama pita mnogo sočnija. Takođe, ovu pitu možete da pravite i sa domaćim korama, a odlična je za doručak ili večeru. 

Informer

 

Sastojci: 

750 g krompira

1 crni luk

1 kašičica slatke začinske paprike

1 ravna kašičica bibera

1 kašičica sušenog bosiljka

Za premazivanje kora:

5-6 punih kašika kisele pavlake

3 kašike mleka

3 kašike ulja

2 jajeta

Za premazivanje pite: 

1 jaje

2-3 kašike mleka

Informer

 

Priprema: 

Krompir oljuštite i isecite na kockice, pa ga skuvajte. Dok se krompir za pitu kuva, u tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk. Sipajte malo vode, pa dodajte slatku papriku, bosiljak i biber. Lepo promešajte. U drugoj posudi pomešajte kiselu pavlaku, mleko, ulje i jaja i sve to dobro sjedinte. Gotovo krompir procedite i začinite, pa ispasirajte, a onda dodajte proprženi luk i promešajte. Prvu koru premažite smesom sa jajima, pa preko stavite drugu koru, opet premažite smesom sa jajima, pa stavite treću koru. Treću koru premažite ispasiranim krompirom. Zatim malo savijte ivice i urolajte pitu krompirušu. Pitu ređajte u pleh obložen pek papirom. Ponavaljajte proces sve dok imate sastojke. Gotove pite krompiruše premažite jajetom koje ste umutili sa mlekom. Isecite na parčiće, pa pecite pitu u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.