• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

01.07.2024

14:00

Originalna lenja pita, bakino slatko zadovoljstvo! Recept starinske poslastice na jedini pravi način

Shutterstock

Recepti

Originalna lenja pita, bakino slatko zadovoljstvo! Recept starinske poslastice na jedini pravi način

Podeli vest

Lenja pita se lako sprema i preporučujemo svim novim domaćicama da isprobaju ovaj bakin recept.

Lenja pita je jeftin kolač koji se jednostavno priprema. Uvek dostupne jabuke daju mu svežinu, dok cimet i vanilin šećer dodaju aromu. Ako volite jabuke, možda ćete želeti da napravite i pitu sa jabukama.

Evo i recepta za lenju pitu:

Sastojci:

Za biskvit:

6 velikih jaja (ili 8 srednjih)

1 čaša mleka

1 čaša ulja

4 šolje brašna

2 praška za pecivo

rendana limunova kora

1,5 šolje šećera

Foto: Shutterstock

 

Za punjenje:

1 kg jabuka

cimet

1 čaša šećera

mrvice hleba

Ostalo:

6 kašika domaće marmelade (od šljiva ili jabuka)

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti belanca u čvrst sneg, a žumanca umutiti sa šećerom. Pomešati brašno sa rendanom korom limuna, mlekom i uljem, dodati sneg od belanaca i izmešati. Zatim dodati žumanca i na kraju 2 praška za pecivo.

Sve dobro izmešati i podeliti smesu na dva dela. Jedan deo smese sipajte u podmazan i malo pobrašnjen pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C tačno 10 minuta.

Foto: Shutterstock

 

U međuvremenu operite i narendajte jabuke. Pomešati sa šećerom, cimetom i malo hlebnih mrvica (oko 100 g).

Polupečeni biskvit izvadite iz rerne, premažite ga domaćom ili kupovnom marmeladom od šljiva ili jabuka. Preko toga rasporedite rendani fil od jabuka i prelijte ostatkom pripremljene smese. Poravnajte smesu kašikom.

Vratite u rernu na još 30 minuta dok lepo ne porumeni. Poslužite posuto šećerom u prahu.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set