Autor: Informer.rs

15.09.2024.

09:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Recept za peglanu kiselu papriku! Zima bez nje ne može da prođe - Ukusna i traje dugo!

Za pripremu ukusne i zdrave turšije, u kojoj ćete uživati sve do marta, nije vam potrebno mnogo sastojaka niti kesica s konzervansima. Crvene paprike su u Srbiji simbol jeseni, a njihova priprema za zimnicu, poput peglanih paprika, tradicija je koja traje već godinama.

Ovo hranljivo povrće bogato je vitaminima i mineralima, a brojne studije su potvrdile zdravstvene prednosti konzumacije crvenih paprika. One doprinose prevenciji kardiovaskularnih bolesti, poboljšanju vida, zdravlju kostiju, jačanju imuniteta i zaštiti od raznih oboljenja.

Informer

 

Ako volite peglane paprike, obavezno isprobajte ovaj recept.

Sastojci:

5 kg crvenih paprika
2 glavice belog luka
500 ml ulja
200 g soli
100 g šećera
1 kašičica bibera u zrnu
1 veza peršuna

Priprema:

Operite paprike, uklonite semenke i isecite ih na deblje trake. Na dno posude poređajte trake paprika, pospite ih solju i šećerom, pa prelijte s malo ulja i sirćeta. Redom dodajte paprike, ponavljajući postupak dok ne potrošite sve sastojke.

Ostavite paprike da odstoje preko noći, a zatim ih redajte u sterilisane tegle. Između redova dodajte sitno seckan beli luk, biber i peršun. Prelijte tečnošću u kojoj su paprike odstajale i pritisnite ih plastičnom rešetkom.

Čuvajte tegle na hladnom i tamnom mestu i uživajte u bogatom ukusu tokom cele zime.