14.09.2024.

19:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Ova štrudla je bogovska! Nekada su je pravile naše bake i tetke, a sad je postala hit među mladima

Čuvena štrudla sa šljivama i čokoladom pravi se brzo i jednostavno, a još brže se pojede.

Stari recept iz bakine sveske garantuje pravi slatki užitak.

Sastojci:

Testo:

500 g brašna
kašičica soli
dve kesice vanilin-šećera
100 ml ulja
kašika sirćeta
3,5 dl tople vode

Informer

 

Fil:
1,25 kg šljiva
pet kašika šećera
tri kesice vanilin-šećera
10 g cimeta
100 g crne čokolade
200 g glatkog brašna
malo ulja
šećer u prahu za posipanje

Informer

 

Priprema:

Pomešajte suve sastojke, dodajte tečne i zamesite testo. Premažite sa malo ulja i stavite u posudu da naraste. Za to vreme napravite fil. Isecite šljive na tanke kriške, pomešajte sa šećerom, vanilin-šećerom i cimetom. Pošto je testo odstajalo, podelite ga na četiri dela, kao i fil. Svaki deo testa razvaljajte, nafilujte šljivama, preko narendajte čokoladu, a onda urolajte. Pecite na 190 stepeni oko sat vremena. Ostavite da se ohladi, pa pre služenja isecite i pospite šećerom u prahu.