17.09.2024.

11:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Bakin domaći ajvar! Recept za omiljeni zimski namaz koji se sprema očas posla

Sastojci:

4 crvene paprike srednje veličine

1 patlidžan srednje veličine

80 ml ulja

2 čena belog luka, sitno naseckana

2 kašičice belog sirćeta

so i biber, po ukusu

Informer

 

Priprema: 

Za domaći ajvar zagrejte rernu na 240°C. Pleh srednje veličine prekrijte papirom za pečenje. Patlidžan isecite na krupnije komade i poređajte ih u pleh. Potom crvene paprike isecite na polovine i poređajte na pleh. Pecite u rerni oko pola sata, dok paprike ne dobiju crnu nijansu.

Izvadite patlidžan i paprike iz pleha i stavite ih u veliku činiju. Pokrijte činiju najlonskim vrećicom i ostavite na stranu oko 20 minuta. Kada se ohlade, skinite koru sa patlidžana i bacite je. Oljuštite paprike i uklonite jezgro i semenke. Potom očišćene paprike i patlidžan prebacite u blender i dodajte beli luk.

Informer

 

Sipajte ulje i sirće, i dodajte soli i bibera koliko želite. Blendirajte sadržaj dok ne dobijete glatku smesu. Prebacite smesu u lonac i na laganoj vatri kuvajte sadržaj oko pola sata uz stalno mešanje. Sos treba da postane gust dok se krčka. Ako mislite da je potrebno više soli i bibera, dodajte malo u ovom trenutku i promešajte da se sjedine. Nakon toga skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Uživajte.