• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

03.09.2024

13:00

Napravite pravi makedonski ajvar! Ljutkast je i neodoljiv - ovaj ukus ćete obožavati

Shutterstock

Recepti

Napravite pravi makedonski ajvar! Ljutkast je i neodoljiv - ovaj ukus ćete obožavati

Podeli vest

Makedonski ajvar ima specifičan ukus i vredi se malo pomučiti oko njegove pripreme.

Ovo je originalan recept za makedonski ajvar:

Sastojci:

10 kg crvenih paprika (po mogućstvu rog paprike)
2 kg patlidžana
4-5 ljutih papričica (možete dodati više ili manje, u zavisnosti od željene ljutine)
1,5 l ulja (najbolje suncokretovo)
1 glavica belog luka (opciono)
200 ml sirćeta
100 g šećera
100 g soli

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Paprike za ajvar ispecite na roštilju, u rerni ili na plotni. Nakon pečenja, stavite ih u veliku posudu i pokrijte da bi se lakše ljuštile.

Kada se ohlade, ogulite ih i očistite od semena. Patlidžane ispecite na isti način, oljuštite ih i odstranite seme. Ljutim papričicama uklonite semenke (ako želite blažu verziju), a zatim ih sitno iseckajte.

Sameljite paprike, patlidžane i ljute papričice u mašini za mlevenje mesa ili ih usitnite u blenderu, ali ne previše sitno – neka ostanu sitni komadići za teksturu. 

U velikom loncu zagrejte ulje. Dodajte mlevenu smesu i pržite je na srednje jakoj vatri uz stalno mešanje.Dodajte so, šećer i sirće. Pržite dok se smesa ne zgusne, a ulje ne počne da se odvaja od smese (ovo može potrajati 2-3 sata). 

Pred kraj kuvanja, dodajte sitno iseckani beli luk (ako ga koristite) i još malo pržite dok ne omekša i smesa ne postane potpuno homogena. 

Sterilizujte staklene tegle i poklopce. Dok je ajvar još vruć, sipajte ga u pripremljene tegle, dobro zatvorite i okrenite ih naopako da se hermetički zatvore. Ostavite ih tako da se ohlade.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set