Autor: Informer.rs

28.09.2024.

14:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Palačinke po starinskom receptu! Naše bake su ih baš ovako pravile

Flambirane palačinke su poslastica koja zahteva malo truda i strpljenja, ali rezultat je izuzetno sočan zahvaljujući bogatom sosu.

Ovaj recept, iako potiče iz Pariza, postao je omiljen širom bivše Jugoslavije. Priča o njegovom nastanku povezana je s romantičnom, platonskom vezom jednog mladog kuvara i dame po imenu Suzet, čime je kreiran kulinarski klasik - Krep Suzet, koji je daleko nadmašio granice Francuske.

Sastojci:

Za testo:

Informer

 

Za sos:

sok od 4 pomorandže
60 g putera
8 kašika šećera
4 kašike likera od pomorandže
2 kašike konjaka
sok od 1/2 limuna

Priprema:

Za početak, pomešajte sve sastojke za testo i ostavite ga da odstoji 20 minuta. Na malo putera, pecite tanke palačinke s obe strane dok ne dobiju zlatnu boju.

U većoj šerpi na laganoj vatri otopite šećer, pazeći da ne zagori. Kada dobije zlatnu boju, dodajte puter. Kad se puter otopi, ulijte sok od pomorandže i limuna, kao i polovinu likera, i pustite da sos proključa.

Palačinke umočite u pripremljeni sos, preklopite ih dvaput u trougao, i poređajte u tiganj. Kada su sve palačinke spremne, prelijte ih ostatkom likera i dodajte malo konjaka. Flambirajte, držeći palačinke na vatri dok alkohol ne ispari, što će trajati oko minut. Servirajte dok su još tople i uživajte u bogatom ukusu!